top of page

Hvorfor Uttøying av Hoftebøyeren din er Kjempeviktig!


Den gjennomsnitlige nordmann(og kvinne) sitter på rumpa mesteparten av dagen. Både på jobb og når arbeidsdagen er over. De færreste av oss tøyer ut regelmessig og tenker heller ikke noe særlig over at dette kan være av betydning ved ulike smerter. Uttøying av muskler er kjempeviktig for å forebygge feilstillinger og skader i kroppen. Visste du at ved nesten alle tilfeller av korsryggplager og smerter er det hofteleddsbøyeren som behandles? På grunn av hofteleddsbøyerens plassering er denne muskelen særlig utsatt for å stivne raskere enn andre muskler - noe som ikke blir bedre av en inaktiv hverdag.

Hofteleddsbøyeren er en kraftig og stor muskel og består av 3 deler. Den ene delen har feste på innsiden av hofebenet, mens de andre to er festet på ulike deler av korsryggvirvlene. Sammen går de skrått "gjennom" magen, under lyskebåndet og festes på innsiden av låret. Dersom du har svake magemuskler vil den kraftige hoftebøyeren ta over og fungere som en stabilisator.

Hovedfunksjonen til hoftebøyeren er å sørge for at hofteleddet beveges korrekt. Hoftebøyeren er den muskelgruppen som kobler beina dine til overkroppen. I tillegg stabiliserer den hoftene og underkroppen, og sørger for at bekkenet og korsryggen er sterk.

De ulike funksjonene denne muskelen utfører er:

- bøye hoften

- løfte/heve benet opp og inn til kroppen

- fører/roterer benet utover

- bøyer ryggen ut til siden

- bøyer ryggen forover

- tipper bekkenet forover og dermed øker svai i rygg

I en sittestillende og inaktiv hverdag vil hoftebøyeren "krympe" litt. Den blir både kortere og strammere. Dette resulterer over tid ofte i korsryggsmerter og smerter i hofta. Bevegelighetsutslaget i hoftene og nedre rygg blir mindre. Grunnen er at den stramme hofteleddsbøyeren drar bekkenet ditt framover, som igjen drar på ryggvirvlene i korsryggen. Dette er en unaturlig og ugunstig posisjon fordi du blir mer svai i ryggen. En stiv hoftebøyer forstyrrer beveglsesmønsteret i lår og hofte, og gjør gange og løping mindre optimalt. I tillegg fungerer ikke kjernemuskulaturen som den skal(dårligere koordinasjon), og kanskje værst av alt er korsryggsmertene.

Det er viktig å holde hofteleddsbøyeren både bevegelig og sterk. Har du en stillesittende jobb og hverdag vil forebyggende trening være gull verdt. Både yoga, styrketrening, løping og bevegelighetstrening er supert.

Ta sikte på å tøye ut hoftebøyeren(og de andre musklene) 2-3 ganger i uken. Vær alltid god og varm i kroppen når du skal tøye. Fra du kjenner at det strekker, holder du i ca 30 sekunder, og gjentar 3-4 ganger på hvert ben. Husk å puste dypt ned i magen, pusten er helt sentral når du skal slappe av i musklene du tøyer.

Se figur under: Stå på knærne. Sett det ene kneet foran deg og press forover slik at du kjenner at det strekker på innsiden av låret. Du kan stå her, eller, for bedre effekt, ta tak i bakerste fot og dra den mot deg. Dette øker strekken i den andre hoftebøyeren. Hold i 30 sek, pust dypt, gjenta 3-4 ganger på hvert ben.

The Pigeon. Se figur under: Legg det ene benet bøyd under foran kroppen. Len deg langsomt over benet og kjenn at det strekker.

I tillegg løser tøying og bevegelighetstrening generelt opp anspente og slitne muskler. Du føler deg avslappet og mindre anspent etterpå (: Dessuten vil bedre beveglighet i hoftene også forbedre løpssteget ditt og teknikken i en rekke øvelser (:

#hofteleddsbøyeren #anspent #bevegelighetstrening

645 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page