Sunn Mat er Også Fast Food


Fast food eller hurtigmat, assosieres gjerne med usunne fettyper og sterkt behandlet mat, fattig på næringsstoffer og fiber. Lettvinte løsninger finnes i dag på nesten hvert et gatehjørne, og i en travel hverdag med jobb, familie og alle andre gjøremål, er fastfood veldig lettvint og lett å velge fremfor hjemmelagde måltider. Selv om noen av denne ferdigmaten hevder å være sunn, finner du fortsatt en god del mer salt og tilsetningsstoffer enn i den tradisjonelle hjemmelagde maten.

Ja, det er fryktelig lettvint og raskt med en ferdigpizza eller fjordland. Særlig når du er dødssliten og rett og slett ikke orker å lage noe annet. Skjer dette mer enn 1 gang i uka, vil jeg imidlertidig sett på andre alternativer. Jeg vet nemlig at sunn mat også er fast food (: Selv bruker jeg sjelden mer enn 20-30 minutter på middagen. Jeg passer på å ha en god proteinkilde, masse grønt, og litt karbohydrater, som oftest i form av søtpotet eller fullkornsris.

Dersom du tørr å mikse og trikse litt med ulike smaker, lover jeg deg at du raskt kommer til å oppdage nye retter og favoritter. Sørg for å ha ulike grønnsaker, og noe kjøtt i kjøleskapet/fryseboksen til enhver tid. Da kan du lettere slenge sammen en rask, men god middag, som også er bra for deg. Det er jo ikke alltid vi kan prioritere å bruke timesvis på kjøkkenet, og da er det viktig å være forberedt.

Noen eksempler på sunn fast food er:

1. Den klassiske woken er superenkel og tar ikke mer enn 20 minutter å slenge sammen. Kylling og frosne wokgrønnsaker i panna, velg hvilken saus du vil smaksette med og ta da - god og næringsrik middag.

2. En annen variant er ovnsbakt saftig laks, sammen med søtpoteter og de grønnsakene du ønsker. Alt ovnsbakes i 20 minutter, mens du kan gjøre andre ting.

3. En rett som jeg bruker mye, er lettvint kyllingcurry. Da freser jeg hvitløk, chilli og vårløk i olje og har i litt currypaste. Så har jeg i kyllingbiter, paprika, gulrot og grønne bønner sammen med 1 boks kokosmelk og litt soyasaus. Dette putrer så fint i 15-20 minutter ca, til kyllingen er gjennomstekt. Kok også opp ris samtidig, mens curryen godgjør seg.

Kun fantasien stopper deg (: Husk på at ofte er det slik at dårlig tid også er en dårlig unnskyldning på hvorfor du heller velger en ferdigpizza i stede for ovnsbakt laks eller en smaksrik wok. Det handler om prioriteringer. Prioriteringer, prioriteringer. Gjør en innsats hver uke på kjøkkenet, og merk og se forskjellen både på koppen og topplokket. Med hjemmelaget og næringsrik mat holder du også ut lengre på jobb, og du takler hverdagen bedre. Du takler sikkert din egen hverdag helt utmerket, men ekstra overskudd også etter jobb er vel ikke å forrakte?

Unngå fastfood-kjedene så langt du kan. Den fete og behandlede maten gjør deg slapp og tung, og tapper deg for energi. Saltinnholdet og kaloriinnholdet er veldig mye høyere enn det du vanligvis ville spist hjemme (: Vil du ha resultater, ta siktet på hjemmelaget mat, matpakke og restelunsj! Lag litt mer til middag enn du vanligvis ville gjort, og ta det med deg på jobb neste dag. Superdigg (:

#sunnmat #fastfood #planlegging #struktur #rutiner

13 views0 comments

Recent Posts

See All