Hormonet Leptin del 2: Resistens, Mulige Løsninger og Årsaker


I forrige innlegg om lavkaloridietter og hormonet leptin, gikk jeg gjennom hva leptin er og hva det gjør, selve mekanismen bak dette veldig kompliserte hormonet. Fikk du ikke med deg det første innelgget? Da kan du lese det her.

Leptin er som sagt et hormon som skilles ut proposjonalt med mengde fettvev. Leptin er ansvarlig for langtidsreguleringen av appetitt og forteller hjernen om vi burde spise mer eller om vi har nok og ikke trenger å spise på en stund.

Denne gangen vil jeg gå litt mer inn på hvordan leptinnivåene våre påvirkes av ulike miljøforhold, og forhold i kroppen. Jeg skraper riktignok bare på overflaten, fordi dette er nokså sammensatte greier, og jeg føler ikke at det er nødvendig å dykke ned på cellenivå her på bloggen. Nå skal det sies at det er maaange spørsmål som ikke er besvart enda, og de vet rett og slett ikke nok til å anbefale såkalte "leptindietter" og spesifikke matvarer. Man vet likevel hvilke matvarer som generelt er bra for kropp og helse, og det er dette vi må utnytte (-:

Hvis vi går ned i vekt, la oss si 10%, vil også energiforbruket vårt gå ned. Det er vist en sterk relasjon mellom kroppsmassen vår og energiforbruket. Dette er en programmert mekanisme hos oss mennesker, ment for å beskytte oss mot krisetilstander. Appetitten øker og metabolismen/forbrenningen skrus ned. Men, hvis vi f.eks fikk en større leptin-utskillelse, ville dette normalisere sultfølelsen og forbrenningen. Kroppen er bygd slik at vi til en hver tid har nok energi tilgjengelig og kroppen gjør alt den kan for å hindre tap av potensielle viktige lagre.

Dersom vi en dag spiser veldig mye mat, mer enn vi vanligvis gjør, vil Leptinutskillelsen øke, gi beskjed til hjernen, som igjen påvirker appetitten vår og frobrenning, blant annet. Dette gjør at vi de neste dagene ikke har like lyst på mat, og spiser mindre, rett og slett fordi vi spiste veldig mye igår. Ved leptinresistanse fungerer derimot ikke denne mekanismen slik som den skal. De høye leptinnivåene påvirker ulike substanser inne i cellene, som igjen gjør at leptinreseptorene blir mindre sensitive og til slutt resistente. Dette er likt mønsteret ved insulinresistanse.

Mer om Årsaker til Leptinresistanse:

Årsakene til denne tilstanden er nært tilknyttet hva vi spiser og hvor mye vi beveger oss - ikke veldig overraskende.

1. Betennelsestilstander:

Et kosthold med mye raske karbohydrater og mye behandlet mat påvirker bakteriefloraen i tarmen negativt. Det skilles da ut en rekke ulike stoffer som fører til en betennelsestilstand i kroppen. Tarmpermbealiteten øker, dvs, det blir større avstand mellom tarmcellene, og slik kan større biter fra maten vår komme over i blodet før det er fullstendig brutt ned. Disse betennelsesstoffene som skilles ut som følge av et dårlig kosthold, kan også føre til både leptin- og insulinresistens over tid.

2. Opphopning av lipidmetabolitter/fettstoffer:

Når fettmassen øker, altså når vi får flere fettceller, dannes det også flere immunceller inne i fettcellene. Disse frigjør betennelsesstoffer som igjen påvirker leptinreseptorene i hjernen, og slik gjør fører til en leptinresistens.

3. Høye Leptinnivåer:

Konstant høye leptinnivåer, som et resultat av økt fettmasse og overspising, overstyrer leptinreseptorene i hjernen og fører til leptinresistens.

Både overvekt, overspising, usunn mat og inaktivitet er alle årsaker til leptinresistens, som igjen gjør at du faller inn i en ond sirkel med lite energi, økt appetitt og vektøkning.

Så hva er løsningen?

Det er dette vi enda ikke vet helt sikkert. Vi vet at fysisk aktivitet og trening virker reduserende på leptinresistensen. Trening kan bedre leptinsensitiviteten ved at betennelsestilstander bekjempes, sulthormonet ghrelin reduseres og både leptin- og insulinsensitiviteten økes automatisk ved trening.

Videre ser man at bakteriefloraen i tarmen er av stor betydning for hvordan de ulike sult- og metthetshormonene oppfører seg og også påvirker andre mekanismer. En god helse starter i magen, og den gode bakteriafloraen dannes ikke av junk food og prosesssert mat. Mye grønnsaker, frukt, kjøtt og gode fettkilder, samt fermentert mat, dyrker de gode bakteriene og hjelper oss med å regulerere appetitten. Det er også forsket på karbohydratrestriktivt kosthold blant overvektige, som har et forstadie til diabetes. Det viste seg at mindre karbohydrater, særlig de raske, hadde god virkning på leptinsensitiviteten og insulinsensitiviteten, samt vektnedgangen.

Såkalte HIIT-økter, der du jobber intenst i 15-20 minutter, øker fettforbrenningen og balanserer hormoner som leptin og ghrelin. Du trenger altså ikke pine deg selv i timesvis på tredemølla, men rett og slett gi jernet i ca 20 minutter - og du har gjennomført en skikkelig effektiv treningsøkt. Det er selvfølgelig ikke den eneste oppskriften mot vekttap og fettforbrenning, men HIIT er utrolig effektivt der du raskt kommer i bedre form. Gjør 3-4 slike 20-minutters HIIT-økter i uka, på stuegulvet, på sykkel eller tredemølle, og pass på at du hver dag får i deg 5 om dagen, gjerne mer, i tillegg til gode fettkilder, proteiner og gode karbohydratkilder slik som quinoa, søtpotet, havregryn, byggryn, bønner, kikerter, surdeigsbrød og frukt.

Kroppen er kompleks og det er ikke lett å vite sikkert hvilke mekanismer som virker inn på overvektsproblematikken, for ikke å snakke om hvordan man skal løse den økende prevalensen av overvektige og livsstilssykdommer. Jeg mener vi kommer langt med sunn fornuft, både når det gjelder kosthold og trening. Tenk på hva du legger i handlevognen; er det naturlige råvarer eller er matvaren behandlet/manipulert? Tenk på alle lettproduktene vi velger, og tenk på at kroppen trenger faktisk fett også - både for vitaminopptak, hormondannelse, normal vekst hos barn, for konsentrasjon og fettforbrenning. Vi kommer langt med å endre på hva vi handler inn. Velg smart og spis smart (-:

HA en fin dag dere!

Spørsmål? Skriv til meg på gretelinn@purehealthadvisors.com

referanser:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649097/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20846876/

#leptin #leptintesistanse

27 views0 comments

Recent Posts

See All