top of page

Ukens Løpeøkt: Trappeløp


Heisann! Her kommer ukens løpeøkt fra meg. Jeg gjorde altså denne imorges - kjørte bort til den beste lengre trappen jeg vet om, men glemte både mobil og kamera. Er det mulig. Neste gang - da skal dere få se DEN utsikten og de fryktelig bratte trappene.

Legg inn en løpeøkt i uken for å holde kondisjonen oppe, for å få litt fart på kroppen og for frisk luft! Jeg har faktisk ikke løpt så mye i det siste. Jeg løper mye i perioder, og så tar jeg litt "løpefri" i et par uker, dvs jeg har et par rolige joggeturer, men ikke noe særlig intervalltrening. Jeg bytter løpingen ut med SUP eller noen yogaøkter i stede for, der jeg får tøyd og bøyd både hofteleddsbøyer og løst opp i hofta og støle bein. Jeg er ikke alltid så flink til å tøye ut eller gjøre bevegelighetstrening og dette er ganske så viktig i en stillesittende hverdag med stive skuldre og nakker. Legg gjerne inn en halvtime i uken som du kun bruker til bevegelighetstrening, med tøyeøvelser der du holder i min 30 sek, slipper opp litt og tøyer enda dypere ytterligere 30 sek. Du trener altså ikke i forkant, men tøyer "bare" i stede for. Det er fordi du helst ikke skal trene beveghelighet etter en treningsøkt da du utsetter muskler, sener og ledd for eeenda mer strekk og muskelstress. Mer om dette senere!

Noe jeg skal gjøre mer av er imidlertidig trappeløp! Det gir skikkelig trøkk i beina og noen ganger(les:ofte) ender det i syrefest for min del. Jeg starter nok for hardt ut, eller har for lite energi i skrotten og kjenner da syra komme alt for raskt. Ikke gjør som meg, hehe, varm GODT opp og øk hasitghet/distanse/intensitet gradvis gjennom økten.

(trappen slynger seg opp langs klippen her...)

Hva er trappeløp?

Trappeløp er en effektiv og tøff utholdenhetsøkt som raskt gir resultater. Til og med det at du jevnlig går opp mange trappetrinn øker oksygenopptaket. Tenk på det du neste gang du står foran heisen (:

Du kommer raskt opp i puls og du jobber hardt. Også musklene i ben og legger får også kjørt seg skikkelig. Framside lår, hodteleddsbøyer, rumpe og legger må jobbe godt når du på hvert trinn sparker fra. Dette får du igjen på løpeturen din. Økt styrke i legger, hofteleddsbøyer og rumpe gir mer sprett i løpingen din, for ikke å snakke om sterkere fraspark. Økt fraspark gir større steglengde som igjen gjør at du løper raskere og mer effektivt. Ja, du forbedrer rett og slett løpsøkonomien din.

Hva gjør jeg?

Trappeløpøkter er veldig fleksibelt. Du kan velge å løpe rolig og lenge opp mange trappetrinn, eller du kan kjøre på med høyere hastighet og da færre trappetrinn i gangen. Det jeg egentlig sier er at du kan gjøre korte eller litt lengre intervalldrag.

Varier også steglengden:

Ja, her kommer den biten du prøver deg på når du har gjort trappeøkter en stund. Da kan du begynne å løpe to og to steg, eller tre og tre steg. Du kan løpe opp vanlig eller du kan hoppe opp med samlede ben for enda bedre spensttrening(og syrefest). Ta dette gradvis. Kanskje kjører du et par runder med 3 og 3 steg, men ikke hele økten. La beina bli vant med belastningen.

Min Mandagsøkt i Trappene ved Ayana i dag:

Oppvarming:

10 min rolig jogg + 2-3 minutter med rolig jogg opp og ned trappetrinnene. Lett tøying.

Hoveddel:

Denne trappa har ca 150 trappetrinn, som tilsvarer 5. eller 6. etasje i en vanlig boligblokk.

5 x hele trappen med ett og ett trinn i gangen

5 x halve trappen med to og to trinn i gangen

10 "utfallhopp" venstre ben fremst + 10 høyre ben fremst. ett og ett trinn. Denne brenner.

Nedtrapping:

Her er jeg ganske så sliten i lårene og legger og småjogger derfor på flat mark, før jeg tøyer ut ben og legger og resten av kroppen.

Puh! Deilig etterpå (-;

Ikke tren trappeløp alt for ofte - det er nokså hardt for kroppen og du trenger et par dager å få ut eventuell melkesyre i beina. 1-2 korte økter i uken er ok.

Denne økten tok ikke mer enn 30 minutter - og det var mer enn nok ;-) Du trenger ikke holde på så lenge heller - 15 minutter er også supert, så lenge du får opp pulsen og gir alt i de 15 minuttere ;-)

Ønsker alle en flott uke!

#ukensløpeøkt #trappeløp #kondisjon #utholdenhet #fettforbrenning #vekttap #komiform

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page