Derfor Fungerer Ikke Lavkaloridietter: Hormonet Leptin og Forbrenning


Den gamle regla "Spis mindre og Beveg deg mer" - lever fortsatt i beste velgående. Den går ut på nettopp det den antyder. Du sulter deg, hopper over frokost, spiser ikke etter klokka 18, og lever sånn halvveis på tredemølla - i håp om at vekten vil gå ned. Og det vil den i starten. Men hvor lenge klarer du å holde på slik? Til du har gått ned de kiloene du ønsker, tenker du nok. Hva nå da? Hvordan skal du opprettholde den nye vekten din?

Som du skjønner, allerede her begynner ting å se kompliserte ut (: Derfor vil jeg skrive litt om et svært viktig signalstoff i kroppen vår: det heter LEPTIN. Leptin blir ikke snakket veldig høyt om utenom den biologiske verdenen, og det er fordi det er en relativt ny oppdagelse. I 1994 ga en gruppe forskere leptin til mus som manglet dette. De observerte at musene nå ble tynnere og tynnere. De trodde de hadde gjort tidenes oppdagelse og ga nå leptin til overvektige personer. Skjedde det samme med menneskene? Nei. Det skjedde ingenting! Merkelig, ikke sant?

Okei. Først vil jeg kort forklare deg HVA leptin er, hvor det lages, hva det signaliserer til resten av kroppen, og til hjernen.

- Det er ikke deg, det er hormonene dine"

Hjernen får hele tiden beskjed om kroppens tilstand. Hvor mye du spiser, hva du spiser, hvor mye du beveger deg, om du er stresset, trenger mer søvn, fettprosenten din, og masse mer. Vi har mange ulike signalstoffer, også kalt hormoner, som hele tiden gir beskjed til hjernen.

Våre forfedre levde i et miljø som vekslet mellom gode år og dårlige år. Det var ofte en kamp for tilværelsen. Derfor var det kjempeviktig at hjernen hele tiden fikk vite hvordan det sto til med kroppen, slik at tiltak kunne settes i gang dersom noe var i ulag. Kroppen vår er fantastisk effektiv og tilpasningsdyktig - glem ikke det. Kroppen vår kan tilpasse seg de mest ekstreme miljøforandringer - alt gjennom et samspill mellom tusenvis av stoffer, signaler og prosesser inni cellene våre.

I dag derimot, i alle fall i den vestlige verden, er ikke hungersnød det som truer oss mest. Vi lever i overflod og kan velge å spise akkurat det vi ønsker. Det har etter hvert gjort at vi ikke klarer å holde fingrene av fatet, bokstavelig talt. Og vår største utfordring i dag er heller snudd opp ned: Vi ønsker oss en sixpack. Og en bikinikropp og alt det der. La oss bare si det som det er: Vi er ikke skapt for å ha en sixpack og kroppen ønsker i utgangspunktet ikke å samarbeide med oss når vi plutselig kutter kaloriinntaket i to.

Leptin er et hormon som produseres i alle fettcellene i fettvevet. Jo mer fett vi har på kroppen, desto mer leptin produseres. Leptin forteller hjernen hvor mye fett vi til enhver tid har på kroppen. Leptin er et så viktig signalstoff/hormon at nesten alle vevstyper i kroppen kan ta imot signaler fra det. Leptin påvirker en rekke prosesser i kroppen, blant annet:

- insulinutskillelse

- appetitt

- immunforsvaret

- fettforbrenning

- fettlagring

- bruk av glukose og proteiner som energikilde i musklene

Når leptin skilles ut fra fettcellene, forteller det hjernen at du enten bruker av fettreservene, at du ligger i kaloriunderskudd, eller at du spiser nok og er i balanse. Når Leptinutskillelsen er på et normalt nivå, vil også forbrenningen din holdes oppe, og appetitten reduseres. Det er fordi du trenger ikke spise deg ut av kjøleskapet for å overleve - du har det du trenger og kroppen holder derfor oppe forbrenningen, og appetitten er også normal.

Så hvorfor klarer ikke overvektige å stoppe å spise og slanke seg? Fortsatt, kroppen er komplisert. Først vil jeg gå gjennom hvordan leptin påvirker oss i en normal tilstand, ved kaloriunderskudd(diett), og ved overvek(se min flotte hjemmelagde tegning).

1: Tegningen viser her den normale tilstanden til venstre. Det vil si, når fettlagrene er tilfredsstillende, får hjernen en passe dose leptin, som igjen holder forbrenningen på et normalt nivå, og appetitten er normal. Dette er den ideelle tilstanden.

2: La oss se på hva som skjer på en diett: Leptinutskillelsen synker fordi du spiser mye mindre enn hva som er normalt. Hjernen får færre signaler fra leptin og tror derfor at det er en krisesituasjon. Forbrenningen reduseres fordi du må spare, samtidig som appetitten ØKES. Du blir slapp og trett og har ikke mye energi til overs. Kroppen sparer på fettet og øker appetitten. Kroppen tar av fettreserver OG muskelvev/proteinene. Du føler deg kjempesulten, kommer hjem fra trening og alt du vil er bare å spise ALT du kan finne i kjøleskapet. Viljestyrke? Den hjelper ikke her.

3: Den siste figuren, helt til høyre, er når kroppen er i en tilstand av overvekt. Det er mye fettvev og derfor også mye leptinproduksjon - altså masse leptinsignaler til hjernen. Det skulle jo vanligvis skutt fart på forbrenningen og senket appetitten? Men. Leptinsignalene når aldri inn til hjernen. Leptinet ringer og ringer, men hjernen "tar ikke telefonen". Linjen er brutt. Reseptorene i hjernen er blitt resistente mot leptinets signaler. Etter hvert som denne personen har lagt på seg, har også leptinutskillelsen økt. Reseptorene blir etter hvert mindre sensitive og til slutt reagerer de nesten ikke i det hele tatt. Hjernen tenker derfor: Fettlagrene er farlig lave. Forbrenningen skrus derfor ned, samtidig som appetitten skrus opp. Hva skjer? Jo, du spiser mer og mer, samtidig som du ikke har energi til å bevege seg veldig mye. Dette er det vi kaller "leptinresistens" og det er derfor de overvektige personene som ble gitt leptin, ikke ble tynne slik som musene.

Årsaker til Leptinresistens

1. Kaloriunderskudd/lavkaloridietter

2. Forstyrrelse i Insulinutskillelse(for mye sukker, raske karbohydrater): Leptin og Insulin er nært i slekt og påvirker også hverandre.

3. Stress

4. Overspising

5. Høyt inntak av fructose corn syrup(særlig i USA): prosesserte matvarer og halvfabrikata

Jeg håper du fortsatt henger med? Kanskje har du i alle fall fått med deg at kroppen er smartere enn deg på mange områder?

For deg som har gått en stund, la oss si 3 måneder, på en lavkaloridiett. Når du så har mistet de kiloene du ønker ved å spise mindre og trene mer - og du går tilbake til din vanlige kost. Hva tror du skjer? Jo, siden forbrenningen er enda lavere enn før du startet, vil du nå legge på deg enda mer.

Tenk på kroppen som mer enn bare kalorier inn og kalorier ut. Jobb på samme lag som kroppen din. Kutt ut alt av behandlet mat. Spis gode proteinkilder og grønnsaker og frukt. Ikke sult deg, men gi kroppen næring. Jeg pleier ikke å legge på restriksjoner for at vekten skal gå ned. Det funker bare ikke. Jo mer gode matvarer du spiser, desto mindre plass til kjeks og loff. Du trenger energi for å i det hele tatt orke å trene og bevege deg, derfor er det så viktig at du er på samme lag som kroppen. Det er vanskelig, men mye bedre enn å bli værende i en ond sirkel med lavt energinivå og cravings dag etter dag.

I neste innlegg - Leptin del 2, vil jeg gå nærmere inn på løsningen på leptinresistens: Både kosthold og treningsmetoder. Følg med (:

#leptin

44 views0 comments

Recent Posts

See All