Ukens Løpeøkt: Frisk Luft & Fartslek


Denne ukens løpeøkt foregår utendørs, helst i marka eller skogen, der terrenget er kupert og variert. Såkalt fartslek er en morsommere og mindre monotom løpetrening fordi tempo og stigning varierer nesten hele tiden. Denne treningsformen får inn mer fart i økten, slik at du også kan trene opp hurtigheten din.

Fartslek er en type intervalltrening der en lar terrenget bestemme motstanden. Du løper kontinuerlig og prøver helst å holde samme hastighet hele veien. Du kan også legge inn drag der du gasser ekstra på f.eks hver gang du kommer til en motbakke. Eller du kan bestemme deg for å løpe 30 sek drag hvert 3. minutt. Da løper du vanlig i 2 og et halvt minutt, og drar på i 30 sekunder. Effektivt og gøy.

Løp sammen med en venn!

Dette øker virkelig kvaliteten på økten og utfordrer deg ofte mer enn når du løper mutters alene. En løpekompis kan pushe deg i bedre form (; Se på det som en gratis PT, kanskje? hehe, dere skjønner hva jeg mener.

Start med rolig jogg i ca 10 minutter. Øk tempoet såpass at du vet du kan holde samme tempo hele løypa. Eventuelt legg inn 6-12 drag i motbakkene - og her drar du på skikkelig, avhengig av lengde på motbakke. Hold skuldrene lave og skyv hofta opp og frem.

En typisk fartslekøkt varer i omtrent 30-45 minutter. Denne intervallformen er supert for deg som er nybegynner, da fartslek er skånsomt og lett kan tilpasses ditt nivå. For eksempel kan du som er nybegynner veksle mellom jogging og rask gange, alt etter hvordan terrenget ser ut.

Dessuten - det er jo visstnok så fint vær her og der i Norge for tiden, så hvorfor ikke kombinere treningen med frisk luft og noen solstråler på en blek vinterhud?

Klem Grete-Linn (:

#fartslek #ukensløpeøkt

7 views0 comments

Recent Posts

See All