Søtt med Dadler


Jeg fikk selv dilla på dadler da jeg bodde i Spania og bestilte bacondadler på tapascafeen. Når jeg ifjor var en tur i Oman i MidtØsten, spise jeg også så utrolig mye dadler. Dadler rullet i kokos, dadler med kanelsmak og mange flere.

Vi mennesker er jo spesielt svake for kombinasjonen søtt, salt og fett - bacon surret rundt dadler oppfyller lett disse tre kriteriene. Det er så utrolig mange oppskrifter du kan erstatte dadler med det ellers så vanlige sukkeret. Dadler er et naturprodukt og er ikke strippet for næringsstoffer slik som det hvite, raffinerte sukkeret er. Derfor er dadler en super erstatning for sukker - i desserter, kjeks, kakebunner, sjokoladepålegg, konfekt og snacks. Dadler kan spises året rundt!

Daddelfrukten vokser på daddeltreet og kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Nord-Afrika. Her ble og blir fortsatt daddelfrukten brukt som en viktig energikilde under ørkentransport. Dadler er en eksklusiv vare og i midtøsten har de alltid dadler fint dandert i nydelige bokser, sammen med nøtter, fersken, fiken og honning.

Ernæring

Dadler inneholder mye energi, og da mesteparten fra fruktose og glukose. Selv om den er rik på sukker, har dadler også mye kostfiber. Derfor der dadler lurt å spise dersom du er forstoppet - spesielt hvis du er på reise, eller i ferier med mye fet mat kan jo dette problemet oppstå.

Vi finner også STORE mengder av mineralet Kalium, faktisk inneholder en liten neve dadler mye mer kalium enn den vanlige bananen. Kalium er veldig viktig for kroppens syre-base-balanse og for at muskler og nerver skal fungere normalt.

I tillegg finner vi en god del Magnesium, Kopper og Selen. Disse mineralene er viktige for flere hundre prosesser i kroppen, blant annet stoffskiftet vårt og appetitten.

Ikke overdriv! Dadler inneholder mye energi og sukker - og du kan raskt få deg et lite sukkerkick. Spis dadler sammen med fete matvarer slik som nøtter, peanøttsmør, eller bacondadler. Dette minsker blodsukkerstigningen.

Bruksområder

Dadler er sammen med nøtter en super tursnacks! Du får rask energi, samtidig som nøttene bidrar med den mer langsomme energien fra fettet. En god kombinasjon.

Ha oppskjærte dadler i salaten som en smaksforsterker, bruk dadler som søtning i smoothie, som tursnacks, i en oste- og skinkesalat og i paibunnen.

Lag en Raw SjokoladeMousse

(2 porsjoner, eller bare til deg selv)

Finn frem:

4-5 dadler

1 stor moden avokado

15 cashewnøtter

1 ss lønnesirup/honning

2 ss kakaopulver

ca 0,5 dl kaldt vann

Slik gjør du:

Ha alle ingredienser i en bolle og kjør glatt med stavmikser/blender. Server med friske jordbær eller bringebær og hakkede mandler på toppen ;-) SNADDER.

Snakkes!

#dadler

51 views0 comments

Recent Posts

See All