10 Råd som Gjør Løpeopplevelsen Din Bedre


I forbindelse med at våren er her(!), eller i Norge da, er det flere og flere joggesko som igjen får se dagslyset og blir pustet nytt liv i. Noen bare løper rett ut døra og løper og løper helt uanstrengt, ser det ut som. Andre sitter inne og finner på så mange unnskyldninger som mulig for å "slippe" å ta den løpeturen. Det er for kaldt, ipoden er utladet, yndlingstightsen er på vask, jeg tror jeg er på vei til å bli syk - osv. Jeg er selv der noen ganger altså! Når du da endelig har kommet deg ut døra og skal sette i gang, er det ofte mange tanker som dukker opp. De kan være negative og trykke deg ned, eller det kan være positive tanker som gjør løpingen som en lek! Selvfølgelig avhenger dette av dagsform, og du må alltid lytte til kroppen og kjenne på vondter og slik finne ut av om unnskyldningene dine er reelle eller et resultat av en litt lang dørstokkmil?

Her er mine tips til hvordan også du kan glede deg til løpeturene dine (:

1. Lag en spilleliste som får deg til å smile! Sanger med en god beat, gjerne en du kan jogge i takt med, betyr mye når du synes det er ekstra trått.

2. Løp i naturen. Grønne omgivelser og mykt underlag er bra både for bein og sinn. Dessuten er de naturlige oppover- og nedoverbakkene en fin trening for balanse og koordinasjon.

3. Ikke spis for tett opp mot løpeturen - vent gjerne 2 timer etter siste måltid slik at du ikke kjenner middagen helt oppe i halsen.

4. Lytt til en motiverende og interessant podcast! Dette får minuttene til å fly, du lærer samtidig noe nytt og blir på samme tid underholdt. Du glemmer litt av at det er tungt og løper forbi de negative tankene. Jeg gleder med alltid til mine løpeturer når jeg vet at det er kommet en ny episode av f.eks. TRENINGSPODDEN, eller ingefærpodcast.

5. Varier løpetreningen! Dette er ikke bare viktig for motivasjonen, men også for treningseffekten. Veksle mellom langkjøring, intervaller, fartslek i naturen og motbakkeløping (:

6. Løpestil. Dette er et stort tema, men det er noen hovedpunkter som er særlig viktig for løpeopplevelsen:

Overkropp: Holdes lett foroverbøyd og unngå å svaie fra side til side. Ha en åpen brystkasse slik at du får mer luft ned i lungene. Pendle armene langs kroppen med lave og avslappede skuldre.

Beina: Hofta skal opp og fram - dette høres kanskje rart ut, men det vil gjøre at du blant annet lander på foten når den er nesten rett under kroppen, som igjen sparer energi. Prøv å land litt mer frampå foten, i stede for å deise ned på hælen - vær lett på fot! Ta flere korte steg i stede for mange lange. Tyngden skal være litt frampå. Pust godt ned i magen hele veien!

7. Tankemønster #1: Tenk på distansen du har lagt bak deg, ikke hvor langt eller lenge du har igjen. Dette motiverer mer enn å hele tiden tenke på hva du har foran deg. Vær stolt av hvor langt du har løpt!

8. Tankemønster #2: La alle negative og tunge tanker komme inn i hodet, men ikke tenk videre på dem - la de rulle videre akkurat som bølgene. Plutselig kommer de gode tankene og da ruger du på disse! Jeg visualiserer ofte at jeg vinner et eller annet løp, eller at jeg bestiger mount everest(som er en stor drøm), hehe, du har kanskje noen egne drømmer du kan visualisere mens du løper?

9: Tankemønster #3: Kjenn at kroppen din fungerer og hvor godt det er å bruke musklene! Lungene, hjertet, beina, magen, og armene jobber alle for å drive deg opp og fram! Dette er faktisk ingen selvfølge for alle.

10: Sett deg et kortsiktig og et langsiktig mål. Det trenger ikke være et omfattende mål, men det å ha noe å jobbe etter gjør at du blir mer fokusert på selve treningen. Kanskje du vil forbedre tiden opp den lange bakken, eller løpe 3 km under en viss tid?

Jeg håper dette hjelper deg ut døra og et par kilometer på vei (: Husk at litt er mye bedre enn ingenting! Du trenger jo ikke løpe heller, en gåtur er også supert! Sørg for at du har et par gode løpesko med demping, og kle deg etter vær og vind når du løper utendørs. På tredemølla, ikke løp heeelt der framme, da det ofte begrenser steget til den fremste foten (: Ha en fin tirsdag da (:

Klem fra Bali (:

#løping #motivajson #treningspodden

3 views0 comments

Recent Posts

See All