top of page

Det Evige Søtsuget: Noen Råd på Veien (:


Jeg har noen tips til deg! Mange av dem bruker jeg selv. Jeg er selv en skikkelig sjokoladetilhenger, og bare eeelsker sjokoalde og får nesten aldri nok. Heldigvis har jeg lært meg at litt er mye bedre både for kropp og sinn! Før kunne jeg hive innpå nesten hver dag med akkurat det jeg følte for. Spesielt etter middagene kom søtsuget snikende og resulterte i alt for mye kake, eller kjeks, eller is, eller sjokolade. Men hvordan kan du endre på dette da? Handler det bare om den elendige viljestyrken din, eller har det kanskje noe med resten av kostholdet å gjøre???

Noen sliter mer enn andre med søtsug og sliter rett og slett med å holde vekta nede nettopp fordi en stadig vekk putter hånda ned i kakeboksen.

Søtsug er generelt sett ikke et tegn på sult, men et tegn på at et behov ikke er tilfredsstilt. Noen ganger er du bare tørst, andre ganger kan det være at kroppen egentlig roper etter et mineralstoff som det er lite av i kroppen din akkurat da.Vi har maaange fristelser rundt oss hele tiden, overalt. Går vi forbi et bakeri eller en kiosk på veien til fra jobb/skole, er sannsynligheten høy for at vi ender opp med en skolebolle eller en sjokolade både 1,2,3 og 4 ganger i uken. Mange ganger glemmer vi av de små tingene vi spiser, snacks og andre søtsaker faktisk vil gi en uttelling på vekten. Siden vi ikke ser konsekvensen med en gang, bryr vi oss ikke så mye om det, og føler at den følelsen sjokoladen gir oss, er av større verdi enn en stabil og sunn vekt er også om 3-5 og 10 år.

Jeg må skynde meg å poengtere at litt godteri en gang i blant, som f.eks en gang i uken er selvfølgelig helt ok, og dersom du holder deg i aktivitet daglig vil ikke den lille biten du koste deg med til kaffen ha noe å si i det hele tatt. Er vi fysisk aktive kan vi tillate oss flere "utskeielser". Likevel, det finnes sunnere alternativer en hvitt sukker ;-)

Dette med søtsug handler mye om vaner og følelser. Du tyr til noe søtt når du føler deg trist eller sliten, eller glad eller stresset. Og det er akkurat denne belønningsmekanismen du bruker, som forsterker det hele enda mer. I tillegg vil selvsagt blodsukkertoppene du forårsaker med sukkerspisingen hjelpe til å holde søtsuget ved like.

Så hvordan kan du stoppe den uendelige snopingen?

Her er mine tips!

1. Spis en STOR frokost. Du har kanskje hørt denne: eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper/fattiglem. Sørg for å få i deg mer mat tidligere på dagen. Dette demper det søtsuget mange har rundt lunsj- og middagstider. Spis gjerne egg til frokost, da studier viser at dette gjør at du småspiser mindre senere på dagen. (:

Ikke et frokostmenneske? Spis da heller en større lunsj (:

2. Spis MER proteiner. Proteiner sørger for økt metthetsfølelse, stabilt blodsukker og mindre småspising. Øk inntaket av proteinkilder som kylling, kalkun, cottage cheese, kesam, gresk yoghurt, egg, fisk(både fet og mager) og gjerne et par glass melk etter trening.

3. Få i deg nok fettsyrer. Nok fett er som regel ikke noe problem, men rett fett er litt mer utfordrende for noen. Øk inntaket av fettkilder som avokado, nøtter, linfrø, kaldpresset olivenolje og kokosolje, linfrøolje og fet fisk. De essensielle fettsyrene er viktig å få i seg nok av.

4. Spis MER fiber. Fiberet tar mer plass i magen, og øker derfor metthetsfølelsen. I tillegg vil fiberet forsinke tømming av magesekken som igjen gir deg lavere blodsukkerstigning. Spis grønnsaker mellom måltidene som snacks, og ha alltid en neve grønt på tallerkenen. Lag deg chiapudding og strø linfrø over havregrøten.

5. Kutt ned på karbohydratene. Hvem har noen gang hørt noen si at de sliter med å få i seg nok karbohydrater? Vi spiser utrolig mye karbohydrater i form av både raske og mer langsomme typer. Mye brødmat, hvit ris og pasta, kjeks, osv osv, hjelper ikke på søtsuget ditt. Tvert i mot. Kutt ned på inntaket og velg i tillegg komplekse karbohydratkilder som fullkornsprodukter, quinoa, fullkornsris og pasta, havregryn, rug, bygg, spelt, mandelmel eller kokosmel. Bytt ut 1-2 brødmåltider med en lekker omelett, avokado med bakt egg, eller en havregrøt laget på melk.

6. Få nok søvn. Søvnmangel vil øke sultfølelsen, og da særlig etter noe søtt og raske karbohydrater. Sørg for å få skjønnhetssøvnen du trenger hver natt.

7. Stress ned. Ja, vi spiser mer junk food når vi stresser. Ta deg 15 minutter hver dag der du slapper helt av, puster dypt og hører på behagelig musikk.

8. Spis mer fermentert mat. Mat som bobler er i vinden i dag, og det er mange påståtte helseeffekter ved dette. Noen av dem er også godt begrunnet. En candida-oppblomstring(sopp) i tarmen din kan nemlig øke sukkersuget, og det er her fermentert mat kommer til unnsetning. Kefir, yoghurt, biola, fersk ost, kombucha, sauerkraut, pickles, kimchi, miso, you name it.

Et godt balansert kosthold, og regelmessige måltider hjelper på laaang vei for de aller aller fleste. Et "sukkeravhengighet" tar som regel 14 dager å få bukt med. Sliter du med selvdisiplinen anbefaler jeg å kun spise søtsaker 1 gang i uken. Du kan fint bytte ut mange av de vanlige kakeoppskriftene med sunnere alternativer til søtning. Eksempler er dadler, kokosblomstsukker(helsekosten), sukrin, ekte honning, most banan, andre frukter, og hjemmelaget syltetøy, bær.

Tips #1 funker gull for meg! En god porsjon proteiner i form av egg, og en fettkilde slik som avokado + grønnsaker holder søtsuget i sjakk for min del. Selvfølgelig har jeg dårlige dager der jeg tyr til noe søtt som plaster på såret. Så lenge dette i står i veien for en eventuell vektnedgang, er det helt naturlig :)

Ha en fin dag da vel! Jeg er tigjengelig for oppsett av kostholdsplaner og kostholdsanalyser, ta kontakt per epost: purehealthadvisor@gmail.com

PS: har du selv gode tips som funker for deg, del gjerne ;)

#søtsug #sukkeravhengighet

11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page