top of page

HUSK: Maten er din Venn!


Dreamland, Bali - Sjekker dagens bølger

Jeg har selv hatt den stemmen i hodet som sier at Nå kan du ikke spise mer i dag, eller shit! nå må jeg trene bort den desserten. Et resultat av dårlig selvbilde eller liten tro på at man er bra nok som man er. Nå vet jeg heldigvis bedre, og spiser dessert med god samvittighet, trener fordi jeg elsker å trene, og spiser fordi kroppen min trenger det.

Jeg vet derimot at utrolig mange sliter med forstyrret spisemønster. Mange synes det å spise riktig og sunt og ikke for mye blir til et eneste stort kostholdspress, der maten blir noe som hindrer en i å for eksempel delta på ulike sosiale arrangement. Mange hopper over måltider, unngår fet mat, kutter ut alt av brødmat, og spiser ikke etter klokka 1800 uansett hvor sulten de er. Jeg vet at veldig mange, særlig unge jenter, spiser ALT for lite. De lever etter budskapet "Tren mer, Spis Mindre". Men hva er det vi ønsker å oppnå med dette? Og er hodet på lag med kroppen med en tankegang som dette?

Tror du at en kalorifattig diett er sunt?

Tror du at kroppen fungerer optimalt på 1200 kalorier om dagen?

Hvorfor For Lite Mat, Roper KRISE Innvendig

Når du går ned for mye på kaloriinntaket, skjer det også endringer innvending. Kroppen vår er helt fantastisk og kan tilpasse seg det meste, både på godt og vondt. Spiser du plutselig mye mindre mat, vil kroppen begynne å tenke at nå er det skikkelig krise. Kroppen sier fra til alle organer om at her må det spares energi! Kroppen responderer og NEDJUSTERER energiforbruket. Du spiser mindre, og kroppen forbrenner mindre.

Den METABOLSKE tilpasningen som skjer etter en viss tid på et lavkalori kosthold, kan stoppe fremgangen din helt, gjøre deg slapp og umotivert, og lar deg bli stående på stedet hvil.

Dette skjer:

1. Kroppen blir mer energieffektiv og bruker mindre energi

2. Du føler deg sliten, og hviler derfor mer

3. Hvilemetabolismen din senkes: kroppen opprettholder maskineriet på mindre energi.

Kroppen vil nå opprettholde din nåværende vekt med en ENDA lavere kalorimengde enn før. Når du da begynner å spise den mengden mat du gjorde i starten, vil du da legge på deg av mindre. Kroppen er i ubalanse.

Det du nå må innse, er at du jobber MOT kroppen på alle plan. Hodet fungerer ikke slik det skal, du er ukonsentrert og du når ikke målet ditt og å gå ned i vekt.

HER ER LØSNINGEN:

Akkurat slik som kroppen tilpasser seg et LAVT kaloriinntak med lavere forbrenning, vil kroppen også tilpasse seg et høyere kaloriinntak med HØYERE forbrenning. Med andre ord jobber kroppen vår alltid mot en likevekt, en homeostase, en balanse. Kroppen vil at kalorier inn=kalorier ut.

1. Det beste er å holde ønskelig vekt på et HØYT energiinntak. Slik holder du kroppen og metabolismen i gang, og kroppen trives fordi det gir ikke signaler om krisetider (selvfølgelig skal energien komme fra næringsrik mat).

2. Øk din hverdagsaktivitet: Det nytter ikke å spise mer og tro at forbrenningen automatisk øker. Du må også få i gang kroppen, også utenom treningsøktene dine. ALT teller. Støvsugingen, de spontane armhevingene, den lille gåturen til butikken, letingen etter yndlingsgenseren - Hold kroppen i gang.

3. Hjelp kroppen din mot en høyere forbrenning ved å gradvis øke aktivitetsnivået ditt, samtidig som du (dersom du spiser lite mat) øker energiinntaket. Hopp ikke over måltider, men ha faste måltidsrutiner som inneholder alle 3 makronæringsstoffer; karbohydrater, proteiner og fett. OBS! Husk at karbohydratkilden din ikke burde være hvitt brød, men komplekse karbo slik som søtpotet og fullkornsprodukter.

4. Tren styrketrening! Jo mer muskelmasse du har, desto høyere hvileforbrenning får du. Det betyr at en kropp med mer muskler, vil forbrenne mer kalorier selv når du sitter helt i ro.

Enten du ønsker å gå ned i fettmasse, øke muskelmassen eller begge deler - må du alltid være på lag med kroppen. Fordi, hva er hensikten med å jobbe mot din egen kropp?

Ha en fin Onsdag fortsatt!!! :-)

#metabolisme #trening #forbrenning

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page