top of page

Kostholdstrendene i 2016: Juicing ut, Suppe inn!


Akkurat slik som motebildet hvert år endrer seg, gjør også kosthold- og treningstrender det også. For et par år siden kastet alle seg over Matcha-te, så var det det året lavkarbobølgen startet, deretter paleo, og 5:2-dietten. Dette året byr også på nye trender inne både kosthold og treningsverdenen. Det synes å være en slags fitness- og kostholdsrevolusjon der flere og flere blir interessert i dette at alt skal være "naturlig" og helsebringende.

La oss se på noen av de mest fremtredende trendene for 2016:

1. Suppemani

I 2015 sto New Yorkere i kø utenfor kjøttkraft-kafeer for deres daglige dose med kraft. Dette i stede for den vanlige kaffen. Den kjente juicing detoxen blir dette året byttet ut med supersunne supper! Suppene inneholder i motsetning til juice, mer fiber, både i form av grønnsaker, frø og frukt. I LA har trenden allerede slått an og det blir solgt supper for enhver smak, på glass.

2. Helfete Meieriprodukter

Lettprodukter er ikke trendy lengre. Nå er det om å gjøre å spise mest mulig rent og naturlig, og derfor unngå prosesserte matvarer slik som lettprodukter er. Meierismør, gresk yoghurt, fete oster, osv er nå trendy. Salget på H-melk har økt og øker i USA. Trenden er kanskje i takt med forskningen også. Studier publisert i American Journal of Clinical Nurtrition i 2013 fant ingen sammenheng mellom fete meieriprodukter og risiko for overvekt, diabetes type 2 eller hjerte- og karsykdom.

3. Turn up the Beet!

Rødbeter er i vinden om dagen, og det går i alt fra rødbetehummus til sportsdrikk av nettopp rødbeter. Studier viser at rødbeter kan øke oksygenopptaket og således en forsterket treningseffekt. Rødbeter inneholder masse antioksidanter, mineraler og vitaminer, og ikke minst, fiber.

4. Mat som Bobler

Kombucha, Sauerkraut, kefir og kimchi - felles for alle disse er at det er fermentert mat. Helseeffekten dette har på tarmbakteriene skal være veldig positivt. Det er dog mulig at trenden er enda større. Skuespillere har blitt sett drikkende kombucha - som er gjæret svart eller grønn te - og spesielt i LA er dette det virkelig store dette året. Det ser faktisk ut som Kombucha har tatt plassen til det udødelige kokosvannet.

5. Avføringstransplantasjon

Dette høres merkelig og ekkelt ut, ikke sant? Men med en økende forståelsen for tarmfloraens betydning for helsen vår, har medisinere nå eksperimentert med å transplantere et ekstrakt av gode bakterier fra avføring til en sunn og frisk person, over til en f.eks overvektig eller syk person. Forskerne har tro på at dette kan hjelpe personer med tarmlidelser som Crohns sykdom. Dette er enda ikke bevist, men studier og forsøk tyder på at dette kan være starten på en helt ny behandlingsmetode.

6. Sukkerkrig

Med Jamie Olivers sukkerkamp i england, og suksessen med å få innført en sukkerskatt, følger også resten av verden etter når det gjelder å dele sukkerfrykten. Produsenter presses nå til å minske sukkerinnholdet i en rekke matvarer fordi forbrukerne vil spise mer ren mat, uten en masse tilsatt sukker.

7. Bli en Fleksi-Veganer

Det er nå en økende trend å spise mindre kjøtt, og enten bli 100% veganer, eller veganer + egg, eller fleksiveganer (noen ganger 100% veganer). Denne trenden henger mest sannsynlig sammen med at vi bryr oss mer om miljøet og at det i den sammenheng har vært flere kampanjer for å minske kjøttforbruket vårt. Ellen DeGeneres, talk show-verten, gikk ut og sa at hun var veganer + egg, men kun hvis eggene var dyrevelferd-venlige. Vi får håpe hun vet hva dyrevelferdvenlig er.

#trender #kosthold

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page