Slik spiser barna grønnere!


Synes du det er vanskelig å få barna til å spise grønnsaker? Har du en liten grønnsaksmotstander rundt middagsbordet? Og hvordan står det egentlig til med ditt eget grønnsaksinntak? Jeg gir deg her noen tips til hvorfor dette kan være vanskelig og hvordan du kan øke både ditt eget og barnet ditt sitt grønnsaksinntak.

Ja, jeg vet; det uendelige grønnsaksmaset. Vi salatdamer maser og maser om at du må spise mer grønt. Og med god grunn. Et frukt- og grøntinntak som tilsvarer minst 5 om dagen(2 frukt og 3 grønnsaker) har flere helsefordeler. Et kosthold med høyt frukt- og grøntinnak er gunstig i alle livets faser, helt fra 6 måneders alder. Du får i deg kostfiber som hjelper fordøyelsen og som tar stor plass i magen slik at metthetsfølelsen kommer raskere, og varer lengre. I tillegg inneholder frukt og grønt mange viktige vitaminer, mineraler og ikke minst antioksidanter. Flere stoffer i grønnsaker og frukt er bevist å forebygge ulike krefttyper. Et høyt grønnsaksinntak vil også gi deg en gunstig tarmflora og hjelpe immunforsvaret ditt. Fargerike grønnsaker som gulrot og spinat beskytter deg mot aldersrelatert synstap, tomater mot prostatakreft, og avokado gir deg friskere hud og sunt fett.

Det er også vist en sammenheng mellom høyt inntak av fukt og grønt og risiko for astma hos barn og voksne. Jo høyere inntak, desto lavere forekomst av astma- og pusteproblemer.

Hvorfor er barn så kresne?

Det er en kjent sak at mange barn rett og slett nekter å spise enkelte grønnsaker og frukter. Dette kommer blant annet av at barn har 3 ganger så sterke smaksløker som oss, og i tillegg er de mer følsomme for matvarer som smaker bittert, slik som for eksempel brokkoli, løk og salat. Dette betyr ikke at barnet ditt aldri kommer til å like brokkoli, men du må kanskje "gjemme" brokkoli i en rett i starten, i f.eks en smoothie. Jo mer grønt den voksne spiser, desto større sjanse for at barnet ditt etter hvert også "hiver" seg med i grønnsaksspisingen.

Skap gode vaner

Innarbeidelse av gode vaner tar tid, og derfor lønner det seg å starte tidlig. Introduser mange ulike frukter og grønnsaker til barnet ditt. Et større utvalg øker sjansen for at barnet ditt finner noe han eller hun liker.

Lykkes du ikke første gangen, fortvil ikke. Det kan ta omtrent 15-20 ganger med prøving og feiling før barn plutselig liker en spesiell grønnsak. Derfor må foreldrene fortsette å prøve. Barns smaksløker utvikles og endres hele tiden, og det kan være perioder der barnet ditt rett og slett nekter å røre grønnsaker. Dette er også helt ok og er som regel bare en fase.

Variert og oppskjært

Barn liker å få velge selv fra et utvalg matvarer. Da kan de ta litt av alt og prøve seg frem. En god ide kan derfor være å sette frem ulike skåler med oppskjærte grønnsaker i stede for å blande alt som en salat. Dette gjelder også retter der alt er i ett - gryteretter og ulike supper. Du kan også ha noen skåler med oppskjærte grønnsaker stående fremme mens du lager middag. Barna kan da gå å knaske på noen sukkererter, eller gulrotstaver, og har slik spist en god del av grønnsakene sine allerede før dere setter dere rundt middagsbordet.

Gå foran som et godt eksempel

Vis barnet ditt at du setter pris på når han eller hun spiser grønnsakene sine, eller prøvesmaker på noe nytt. Unngå derimot å bruke mat som en belønningsmekanisme. Ofte blir is, brus og andre søtsaker utdelt når barnet har vært flink. Da vil barnet assosiere dette med en lykkefølelse, også senere i livet, som vil være uheldig. Pass også på hva du selv spiser. Ta deg et eple hvis du er litt småsulten før middag, i stede for å jafse i deg en halv kjekspakke. Ha alltid frukt og grønnsaker tilgjengelig på kjøkkenbenken og på spisebordet. Barna lærer mye av å herme etter voksne. Gå derfor foran som et godt ekempel.

5 tips for å øke frukt- og grønnsaksinntaket hos både deg og barnet ditt:

1. Gøyale navn: Barn kan få mer lyst på ulike retter hvis de assosierer det med noe morro. Kall spinat for "muskelmat" eller "supermuskelspinat", blomkål kan kalles spøkelsesmat, og en fiskemiddag kan bli kalt piratmiddag.

2. Kamuflasje: Kamufler grønnsaker i for eksempel smoothie. En forfriskende smoothie med spinat, banan, vaniljeyoghurt og eplejuice gir ikke den bitre smaken spinat alene kan gi. Lag grønnsaksmos med litt smør i, ha revne grønnsaker i brøddeigen eller pizzafyllet. Bruk fantasien.

3. Inkluder barnet: Gi barnet ditt muligheten til å velge mellom ulike typer grønnsaker. Hvis barnet ditt ikke vil ha brokkoli, tilby gulrot i stede. La de være med på å bestemme oppskrifter, la dem gi skår på hvor godt de liker grønnsakene og la dem få være med på å lage maten.

4. Mat-ro: Spis alltid middag rundt spisebordet, der alle sitter på sin plass og nyter maten. Studier viser at blant familier som gjør dette har barna ofte et bedre kosthold.

5. Det visuelle teller: Gjør maten innbydende ved å pynte med grønnsaker som paprikaringer, gulrotstaver, stangselleri, druer, og lignende. Du skal selvfølgelig ikke bruke all din tid på å gjøre maten mest mulig vakker, men studier viser at barn spiser mer hvis de også synes maten ser fin ut.

Til slutt; Et økt grønt-inntak starter på butikken! Sørg for at du handler inn frukt og grønt i stede for brus og kjeks, og at du har det tilgjengelig hjemme. En fin dessert er vaniljekesam med varme bær, eller en fruktsalat med vaniljeyoghurt og litt mørk sjokolade. Vi vil alle barnas beste, og dette burde også gjelde i matveien. Unngå snarveier, og gå for en langvarig løsning. Kontakt meg gjerne om du lurer på om barnet ditt får i seg nok vitaminer og mineraler.

purehealthadvisor@gmail.com

#barn #havregryn #tips

20 views0 comments

Recent Posts

See All