Derfor er det viktig å spise nok Sink


Sink(Zn) er det vi kaller et sporstoff. Men andre ord finner vi små mengder sink i kroppen. Til tross for at vi bare har ca 2 gram, har sink mange viktige funksjoner. 70% av kroppens sinkinnhold finnes i musklene, og ca 30% i benvevet. Vi finner også en liten andel i plasma.

Funksjoner

Sink er viktig for over 100 enzymatiske reaksjoner i kroppen. Vi trenger sink for normalt nattesyn, sårtilheling, vekst av hud og hår, produksjon og utskillelse av viktige hormoner som testosteron og veksthormon, og er også viktig for smak og apettitt. Sink inngår også i proteinsyntesen og beskytter cellemembranene, og styrker immunforsvaret, da det virker som en antioksidant. Dette er bare noen av de mange viktige funksjonene sink har.

Opptak

Sink tas opp i tynntarmen vår, og går så over til leveren der det binder seg til proteiner. Andelen som absorberes er høyere fra animalske proteinkilder(25-40%), enn det er fra kornvarer(10-20%). Dette skyldes primært fytinsyren i kornprodukter som hemmer opptaket av sink noe. For å minske denne hemmende effekten fytinsyre har, kan man for eksempel bløtlegge bønner/frø/korn, og ved gjæring av brøddeigen.

Sinkmangel

Sinkinnholdet er vanskelig å måle, men en mangel er sjelden i vestlige land. Det er vel og merke ikke vanlig blant mennesker med et tilstrekkelig kosthold. Sinkmangel er vanligere i land i Asia og Afrika, trolig på grunn av et lavere inntak av proteiner fra animalske kilder.

Symptomer inkluderer dårlig vekst hos barn, lite motstandsdyktig mot infeksjoner, slapp og tretthet, håravfall, og endret smakssans. Dersom du tar både sink- og jerntilskudd er det viktig at du ikke tar disse samtidig da de benytter seg av de samme opptaksmekanismene i tynntarmen. Ta tilskuddet 1-2 timer før måltidet, og gjerne et glass appelsinjuice til å skylle ned jerntilskuddet med. Vitamin C øker nemlig opptaket av jern.

Kilder i Maten

Gode kilder er animalske produkter som kjøtt, lam, ost, lever, kalkun, leverpostei, reker, dadler, kakao, sopp, spinat, greskarkjerner, samt nøtter som cashew, frø og kornvarer.

De norske anbefalingene er på 7mg for kvinner og 9mg for menn, per dag. Gravide, vegetarianere og veganere, alkoholikere, toppidrettsutøvere, og personer med tarmsykdommer behøver et høyere inntak, og kan anbefales kosttilskudd i samråd med lege og klinisk ernæringsfysiolog.

#kjøtt #nøtter

32 views0 comments

Recent Posts

See All