top of page

Te som kurerer kjønnsvorter og alderdom? Matcha-te er svaret!


År 2015 var Matcha-teens år. Instagramfeeder var fylt med bilder av te grønn som gress, og matcha-kafeer poppet opp i storbyer verden over. Du har kanskje lagt merke til at menyen på stamkafeen din har fått noen flere valgmuligheter. Og de er alle grønne. Matcha-te, matcha-latte, matcha-is, matcha-makroner og matcha-smoothie. Helsefreaks og kjendiser hiver innpå med matcha og vi kaster oss etter. Hva er grunnen til dette hysteriet over matcha-te egentlig?

Først og fremst, hva er Matcha?

Matcha er japansk grønn te og lages fra bladene til teplanten Camellia Sinensis. Japanere, kinesere og indere sverger til grønn te og har drukket grønn te i flere tusen år. Mens den grønne teen vi vanligvis drikker består av tørkede teblad som blir trukket i vann, er matcha teblad som er knust helt ned til pulverform. Pulveret blandes så med vann ved hjelp av en spesiell visp til blandingen skummer seg. Man drikker teen sakte, men ikke for sakte fordi da synker pulveret til bunnen. Matcha får den skarpe grønnfargen fordi det dyrkes i skyggen. Dette får bladene til å produsere mer klorofyll, derav grønnfargen. Denne metoden skal også sørge for at smaken ikke blir bitter, men så søt som mulig. Dette er også hvorfor prislappen på kvalitetsmatcha er flere hundrelapper kiloen. Det er estimert at 1 kopp matcha-te tilsvarer 10 kopper med vanlig grønn te, når det gjelder antioksidantinnholdet.

Grønn te og helseeffekter

Grønn te tilskrives mange helsefordeler og listen er lang. Selv om ikke alle påstander er like godt dokumenterte, er det likevel verdt å undersøke nærmere. Polyfenoler er de kraftigste antioksidantene vi har, og finnes i mange ulike planter og har en rekke helsefordeler. Polyfenoler, og andre antioksidanter, uskadeliggjør de farlige frie radikalene som kan forårsake skader på arvestoffet, kreft og hjerte- og karsykdom.

Katekiner er de polyfenolene som i grønn te virker helsefremmende. EGCG-katekinet som det heter, er en veldig kraftig antioksidant og sies å bekjempe kreftceller og virke antialdrende. I matcha er konsentrasjonen av EGCG hele 137 ganger høyere enn i vanlig grønn te. Dette er fordi man bruker hele tebladet.

Japanere gir Matcha-te som munnskyllevann til pasienter på sykehuset. Dette gir en bedre munnhygiene og mindre plakk.

Grønn te, og da særlig Matcha, sies også å være bedre enn kaffe, fordi det gir en såkalt rolig årvåkenhet, som også varer lengre. Matcha inneholder mindre kaffein, eller tein, enn kaffe gjør, og får pga polyfenol-innholdet, en annerledes virkning enn kaffein i kaffe gir. Virkningen fra Matcha er saktere, mens kaffe gir en rask økning i årvåkenhet som også kan gi skjelvinger og ubehag.

Matcha-te er også påstått å fjerne kjønnsvorter, behandle depresjoner, virke vektreduserende og gi mer energi. Det er imidlertidig lite dokumentasjon gjort på disse påstandene og de fleste studier er gjort på mus.

Noen av de mer dokumenterte helseeffektene av grønn te er:

1. Polyfenolene i grønn te kan senke LDL-kolesterolet i blodet. Man tror at polyfenolene binder seg til fettstoffer og kolesterol og slik hindrer opptak fra tarmen til blodet. Derfor er grønn te bra for hertehelsen og kan forebygge hjerte- og karsykdom.

2. Et jevnlig inntak av grønn te kan senke risikoen for en rekke krefttyper. Noen av disse er kreft i lever, prostata, tarmkanal og bryst.

3. Grønn te kan redusere risiko for diabetes type 2 og virke apetitthemmende. Noen studier viser en slankende effekt av et inntakk av grønn te som tilsvarer 5-10 kopper om dagen.

Obs! Har du melk i Matcha eller den grønne teen din?

Melk virker hemmende på de stoffene i grønn te, katekinene, som er helsebringende. Unngå derfor å tilsette melk. Du har kanskje sett Starbucks Matcha latte? Ikke bare inneholder den melk, men hele 350 kalorier og ikke mindre enn 40 gram sukker.

Matcha smaker mose, hva gjør jeg?

Det er ikke alle som har en like positiv opplevelse av sin første kopp Matcha-te. Den har en, ehm, vegetalsk smak, noe bitter, men med sødme i bunnen. Smaksopplevelsen du har er sterkt avhengig av kvaliteten på matcha-pulveret og tilberedningsmetoden. Matcha-pulveret som er lavest i pris er ofte av den typen som brukes som tilsetning i bakverk og drikker og smaker mye mer bittert. Sørg for at matchaen du kjøper kommer fra Japan, der de har en helt spesiell fremstillingsprosess. Andre steder de ikke like nøye med produksjonsmetodene. Matcha-pulveret skal være heelt finmalt og løses lett og raskt opp i vann. IKKE bland med kokende vann. Vannet skal ha en temperatur på ca 75-80 grader når du blander inn Matcha-pulveret ditt, altså rett før det koker. Du får også kjøpt "Matcha-kits" med bambusvisp, en scoop, en bolle, og en beholder til selve pulveret. Fancy, ikke sant? Husk at fargen på pulveret skal være helt irrgrønn. Dette sier også noe om kvaliteten. Har det en mose-farge, ikke kjøp det, da det mest sannsynlig komme til å smake som nettopp det, mose. Altså bittert.

Matcha er som en god vin, det tar lang tid å produsere og det finnes ikke i overflod. Derfor er prisen på god matcha også dyrere. Men hva betyr vel det når den kan gjøre deg tynnere og forlenge livet?

Grønn te er sunt

Uansett om Matcha er noe oppskrytt, både pga god markedsføring og stempelet som superdrikk, skader det slettes ikke med en kopp matcha-te eller vanlig grønn te. Tvert i mot, et regelmessig inntak av grønn te er hensiktsmessig for helsen, og anbefales absolutt. Pass bare på at du ikke drikker te til maten, da garvesyren hemmer opptaket av jern. Vent ca 1 time etter måltidet før du drikker grønn te. Dette gjelder også kaffe. ;-)

Refereanser:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23642203

#matchate #polyfenoler #te #antialdrende

71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page