top of page

Frokostblanding: Sukkerbomben du må unngå


Frokostens hensikt er nettopp det å break the fast, derav breakfast. Gjennom natten faster vi jo faktisk, og de fleste har altså 6-8 timers faste hver dag, Når vi da skal starte en ny dag, vil jo det beste være å innta noe næringsrikt. Studier viser også at jo mer protein tidlig på dagen, desto mindre sjanse for overspising senere på dagen, slik som til for eksempel lunsj(1).

Mange tyr til frokostblanding som en god start på dagen. Det avhenger av næringsinnholdet, om den gode starten er så god som du tror.

Den eneste frokostblandingen du burde spise er den du lager selv. Såkalte sunne frokostblandinger finnes det svært få av. Lokkende ord som sunn, crunchy, fiberrik, kolesterolsenkende og mindre sukker, er alle kun en falsk presentasjon av et produkt - når det samtidig inneholder gigamengder med sukker. Godtroende kjøper vi den vi synes ser sunnest ut, heller over litt melk og nyter i den beste tro på at nå, NÅ forsvinner bilringen.

Visste du at frokostblandinger som markedsføres til barn, inneholder 40% MER sukker enn de som er rettet mot voksne?(2).

Fortvil ikke, det finnes bedre alternativer, som både er billigere og som tilfører deg bedre byggeklosser :)

De fleste frokostblandinger har rett og slett alt for mye sukker til at det kan kunne sies å være en god start på dagen, og i det hele tatt inkluderes i et sunt kosthold.

Saltmengden er også alt for høy, da flere varianter har like mye salt som potetgull.

Hvilken frokostblanding er best?

Obs! Se på ingredienslisten. Står sukker oppført først, eller 2 eller 3. plass? Da vet du i hvert fall at sukker er en av de ingrediensene det er mest av. Se også etter navn som sirup, det er også sukker. I Norge er de sunneste merket med nøkkelhullsmerket, der det stilles flere krav til produktet. Disse er:

Per 100 gram vare:

 • Maksimalt 7 gram fett per.

 • Maksimalt 13 gram sukker.

 • Maksimalt 0,5 gram natrium

 • Minimum 6 gram kostfiber og fullkorn

Obs! Maksimalt 13g sukker er likevel mye, alt over 10 gram per 100 gram er for høyt til å kunne kalles sunn.

Jeg vil trekke frem frokostblandingen Axa 4korn. Denne inneholder kun bygg, rug, havre og hvete, og er uten tilsatt sukker. Her får du i deg en god del kostfiber, vitaminer og mineraler som er nyttige for deg. Axa 4korn er derfor er godt valg og et produkt du kan lete etter neste gang du er på frokostblandingjakt (:

For en lengre metthetsfølelse er et lurt knep å tilsette frø og eller nøtter. Dette gir deg mer fett og proteiner, som stabiliserer blodsukkeret og forlenger metthetsfølelsen. Dette kan være et lurt knep å teste hvis du opplever å bli sulten veldig raskt etter ditt første måltid. Under er en oppskrift som er utrolig lett å lage. Du får i deg sunt fett, proteiner, B-vtaminer, kalium, magnesium, kostfiber ++. Mange nyttige byggeklosser for kroppen. Varier gjerne hvilke type nøtter og frø du tilsetter da hver og en har ulike vitaminer (: (:

Finn frem:

 • 100 gram hasselnøtter

 • 50 gram mandler

 • 250 gram havregryn

 • 75 gram solsikkefrø

 • 35 gram gresskarkjerner

 • 3 ss kaldpresset rapsolje

 • 6 ss lynghonning

Hakk frø og nøttene, og bland med havregrynene, Varm oljen og honning til honningen har smeltet. Hell over det tørre og bland. Fordel blandingen utover 1-2 stekebrett og stek dem i ovnen i to etasjer, på varmluft. ca 150 grader i 30 minuttter. Når de er gylne og sprø er blandingen ferdig. Avkjøl og oppbevar i en lufttett boks.

Nytes gjerne med gresk yoghurt/yohgurt naturell/kefir og lune bær, eller frukt :-)

referanser:

1. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/best-breakfast-for-children-eggs-what-is-scientists-research-a6850501.html​

2. http://www.ewg.org/research/childrens-cereals-sugar-pound/executive-summary

#frokostblanding #hjemmelaget #sukker #frø

40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page