top of page

Mine 5 Favoritt Tropiske Frukter


God morgen alle sammen og god palmesøndag!

Her på Bali fråtser jeg i masse forskjellige frukter og grønnsaker. Jeg spiser mye fruktsalat, og frukt- og grønnsaksjuicer til frokost, før og etter trening, eller bare som en forfriskning mellom surfesessions. Siden klimaet her er tropisk finnes det utrolig mye forskjellig og mye nytt, også for meg, når det gjelder frukt. Jeg har noen favoritter selvfølgelig og her kan du lese litt mer om hva disse fruktene inneholder og hvorfor de er bra for helsa di! I moderate mengder selvsagt ;-)

Papaya

Papaya vokser i tropiske strøk og har en søt og mild smak, har form som en stor pære og har en gyllen orangefarge. Papaya inneholder blant annet enzymet papain, som hjelper til med å fordøye maten vi spiser. I tropiske strøk spiser man gjerne papaya til dessert. Dette skal visst nok hjelpe fordøyelsen og er spesielt bra etter tunge måltider, og mot magekramper. Papaya har et veldig høyt innhold av vitamin C, flavonoider, og antioksidanter. Frukten har også et bra innhold av B-vitaminer som folat og pantotensyre. I tillegg finner vi kalium, magnesium og kopper. Du finner også mye fiber i papaya. Alle disse komponentene er fordelaktige for fordøyelsessystemet og hjertehelsen. Kutt opp papaya i tynne skiver og skvis over litt limesaft, ha den i en fruktsalat eller spis den alene.

Guava

Guava har lenge blitt sett på som en superfrukt, på grunn av sitt høye innhold av en rekke antioksidanter, vitaminer og mineraler. Guava trenger ikke like mye sprøytemidler når det blir dyrket, slik som epler, druer og andre frukter ofte gjør. Guava har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber, som er bra for både immunforsvaret og fordøyelsen. I tillegg finner vi mye vitamin A, samt antioksidanter som lycopen, betakaroten og lutein. Guava inneholder dobbelt så mye lycopen som tomater, som beksytter mot hudskader fra UV-lys og i tillegg er det vist studier der lycopen reduserer risikoen for prostatakreft. Guava inneholder også en rekke B-vitaminer, kalium, kopper og mangan.

Jeg bruker å lage guava- og bananjuice og det funker supert som en liten boost etter trening, eller som en forfriskning og vitamin-boost!

Dragefrukt

Dragefrukt eller Pittaya som den også kalles, er en kaktusfrukt, opprinnelig fra Mexico. Dragefrukten har en søt, litt syrlig og leskende smak. Fruktkjøttet kan være både rødt og hvitt, med mørkerosa, tykt skall. Dragefrukt har et høyt innhold av vitaminer og mineraler, spesielt vitamin C, B1, B2 og B3, og mineraler som jern, kalsium og fosfor. I tillegg har de små frøene i dragefrukten et høyt innhold av enumetted fett, som er bra for hjerte og blodårene dine. Dragefrukt har også et høyt innhold av fiber og får i gang fordøyelsen. Obs! Det er helt vanlig å tisse rødt etter at du har spist et par dragefrukter ;-) Dragefrukten regnes også som en anti-inflammatorisk frukt. Dette betyr at den kan lindre plager fra artritt og andre leddsykdommer. Det høye antioksidantinnholdet hjelper kroppen å uskadeliggjøre frie radikaler. Spis dragefrukt som du spiser kiwi, altså del frukten i to, eller i en fruksalat eller som juice. :-)

Kokosnøttkjøtt

Beboere i tropene har lenge spist kokosnøttkjøtt daglig, og det er for dem en del av kostholdet. For oss nordboere er dette nå blitt mer og mer populært og mange bruker kokosmelk og andre kokosprodukter i både bakst, grøt, snacks og middagsretter. Kokoskjøttet inneholder mye mettet mett. Fettsyrene er ikke lange, slik som mange av de kolesterolskadelige mettede fettsyrene er, men består av en stor del mellomlange fettsyrer. Disse er ikke vist å ha en like negativ effekt på kolesterolet slik som de lange, mettede fettsyrene har. De kortere fettsyrene brytes lettere ned av kroppen. Likevel, jeg vil ikke anbefale og erstatte alt smør og fett med kokosfett. Litt her og der er ikke skadelig og en fin variasjon.

Kokoskjøttet inneholder mangan som hjelper til med opptak av både jern, B-vitaminer og vitamin A. Mangan er også en viktig komponent i utnyttingen av fett og proteiner. Vi finner også en del kalium og kopper i kokosnøttkjøttet. Kalium er viktig i elektrolyttbalansen, som igjen er viktig for normalt blodtrykk, mens kopper spiller inn i produksjonen av røde blodceller og smakssansen vår.

Du kan ha tørket kokoskjøttflak i salaten, havregrøten, frokostblandingen, eller som snacks :)

Mango

Og alle har vel smakt mango, den søte og fløyelsmyke smaken kan man fort bli hekta på. Mangois, mangojuice, fruktsalat, you name it. Denne søte frukten er også en skikkelig god dessert sammen med litt vaniljekesam eller yoghurt.

Næringssmessig har mango mye vitamin C og antioksidantinnholdet er høyt. Innholdet av betakaroten kan beksytte mot prostatakreft og tarmkreft. Dessuten inneholder mango antioksidanten zeaxanthin, som virker beskyttende for synet.

Hvorfor ikke prøve noen nye frukter? Mange kjøper det samme som de alltid gjør, men da går man jo glipp av mange næringsstoffer! Så fremt utvalget tilltater det der du handler, gå for noe nytt i blant ;-)

#frukt #tropiskefrukter #dragefrukt #mango #guava #papaya

60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page