top of page

Prebiotika - Tykktarmens Matfat betyr mye for Helsen din


Noe jeg interesserer meg mye for i ernæringsverden er nettopp fordøyelsessystemets rolle på helsen vår. Da særlig tykktarmen.

Tykktarmen er den siste delen av fordøyelsessystmet og ligger som en ramme rundt tynntarmen og er ca 1,5 meter lang. I motsetning til tynntarmen har ikke tykktarmen tarmtotter. Det er fordi dens rolle ikke er å absorbere maten vi har spist. Colon, som denne delen av fordøyelsen kalles, har som oppgave å ta opp vann og salter fra tarminnholdet, det vil si det som er igjen etter at tynntarmen har gjort jobben sin. Slik blir tarminnholdet mer tyktflytende og klart til å havne i toalettskålen.

Nyttige Nedbrytningsprodukter

Absorpsjon av salter og vann er imidlertidig ikke den eneste oppgaven colon har. Tykktarmen inneholder en omfattende mengde bakterieflora som bryter ned komplekse karbohydrater, det vi kjenner til som fiber, i tillegg til resistent stivelse. Du har kanskje hørt at det å få i seg nok fiber er viktig for fordøyelsen?

De komplekse karbohydratene deles i vannuløselig fiber og vannløselig fiber. Det vannløselige fiberet fermenteres av bakteriene i tykktarmen. I løpet av 1 dag spiser tarmbakteriene ca 60-80 gram komplekse karbohydrater! Produktene som dannes gjennom denne gjæringsprosessen er flere ulike gasser, samt kortkjedete fettsyrer. Acetat og propionat er to av disse kortkjedete fettsyrene, og disse går fra tarmen over til blodet. Her inngår acetat i kolesteroldannelese, mens propionat virker inn på fettstoffer i kroppen vår. Den tredje og kanskje viktigste kalles Butyrat. Butyrat er mat for tarmcellene i tykktarmen og har også en betennelsesdempende effekt. Butyrat er også vist å motvirke tarmkreft. Noen av de kortkjedete fettsyrene smører også tarmtottene i tynntarmen og kan slik forbedre næringsopptaket i tynntarmen vår.

Hva er egentlig Probiotika og Prebiotika?

Probiotika er den delen av bakteriene i maten vi spiser som har fått stempelet gode. Disse bakteriene overlever magesyren og fordøyelsesenzymene i tynntarmen og havner i beste velgående i tykktarmen. Du har kanskje hørt at det er bra å drikke Biola? Eller at det står "probiotisk" på yoghurtbegeret? Vi assosierer det kanskje med bedre fordøyelse, et middel mot magesyke på reise, osv. Både yoghurt og biola er fermenterte produkter. Dette betyr bare at matvaren er blitt behandlet av bakterier og er altså "fermentert". Andre slike produkter er fenalår, rakfisk, sylteagurker, surdeigsbrød og den koreanske retten kimchi som virkelig er i vinden i dag. Slike bakterier er lenge blitt sett på som bra for helsen vår. Man er ikke helt sikre på hvor mange av disse gode bakteriene som kommer ned til tykktarmen levende, det avhenger av flere faktorer fra menneske til menneske.

Jo flere slike probiotiske, gode bakterier vi har - desto bedre tarmmiljø. Bakteriene passer på tarmen vår og sier fra hvis det trengs flere bakterielle forsvarsstoffer. En sunn tarm har mange probiotiske bakterier.

Dårlig kosthold, antibiotika, sykdom og mye stress er ugunstig for bakteriefloraen vår.

I hvert måltid har vi en sjanse til å øke og vedlikeholde antallet probiotiske bakterier. Dette kan vi gjøre ved å velge matvarer som inneholder såkalt prebiotika, eller slagstoffer som det også kalles. Slike slagstoffer er det jeg nevnte lengre opp, de komplekse karbohydratene. Dette er maten til de probiotiske bakteriene, og gjør at de vokser seg sterkere og deretter hjelper oss. Tarmmikrobene kan nå produsere fettsyrer og vitaminer og hjelpe immunforsvaret. Sukker er ikke prebiotika, fordi dette liker også kariesbakteriene. Prebiotika kan bare spises av de gode bakteriene, de snille. Prebiotika finnes i frukt, grønnsaker og fullkorn. Asparges, løk, hvitløk, bananer, gulrøtter, havre, rug osv. Visste du at avkjølt kokt potet og ris inneholder prebiotika? Det er fordi stivelsen krystalliserer seg og blir mer robust mot fordøyelsen og havner ufordøyd til tarmmikrobene.

Spiser du mye hvitt brød og pasta, sukker og søtsaker vil det bli hardt for tarmen å opprettholde en god balanse av gode bakterier. De mer ugunstige bakteriene kan får overtaket og skape irritasjoner og etter hvert helseplager.

Spis fiberrik mat! Bakteriene vil takke deg!

#tarmflora #probiotika #prebiotika #kosthold #fiber

89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page