top of page

Holy Guacemole! Avokado: Øk kunnskapen din om denne flotte frukten!


Min lille treat etter dagens økter

Jeg elsker avokado og spiser det nesten hver dag! Min favoritt er ristet brød med most avokado, toppet med krydder og skinke. Men en god nummer to er absolutt avokadojuice! Herlig fyldig, mettende og næringsrik. I dag hadde jeg også oppi litt sjokoladesaus. Snadder.

Alligatorpære?

Avoadoen blir også kalt alligatorpære, på grunn av dens form og skalltekstur. Det synes jeg er et nokså gøyalt navn. Kanskje barnet ditt synes det er morsommere hvis du bruker dette navnet? Avokado er en frukt som vokser på avokadotreet. I motsetning til de fleste frukter som har et høyt karbohydratinnhold, inneholder avokado i stede for karbohydrater mye sunt fett. Avokado får ofte tittelen "supermat" da den er svært næringsrik og har en dokumentert positiv effekt på helsen. Avokadoen kommer i mange ulike størrelser, og avhengig av type avokado kan de veie alt fra 200 gram til 1,4 kilo!

Næringsinnhold

Med over totalt 20 vitaminer og mineraler, kan avokadoen by på mange ulike byggeklosser til kroppen vår.

I 100 gram avokado finner du:

  • Vitamin K: 26%

  • Folat: 20%

  • Vitamin C: 17%

  • Kalium: 14%

  • Vitamin B5: 14%

  • Vitamin B6: 13%

  • Vitamin E: 10%

  • I tillegg mindre mengder av magnesium, manganese, kopper, jern, sink, fosfor, vitamin A, B1(tiamin), B2(riboflavin) og B3(niacin).

Per 100 gram inneholder avokadoen 15 gram enumettet fett, og totalt består 77% av avokadoen av denne gode typen fett.

Dokumenterte helsefordeler:

Det høye innholdet av vitamin K er spesielt fordelaktig med tanke på beinhelsen vår, og kan virke forebyggende i mot osteoporose eller beinskjørhet.

Avokadoen har også et høyt innhold av folat, som vi vet er spesielt viktig å inkludere i kostholdet i forbindelse med en graviditet. Et tilstrekkelig inntak av folat er også vist å kunne beskytte mot bryst, livmorhals, prostata- og tykktarmskreft. Litt avokado hver dag vil være med å øke ditt daglige folatinntak.

Det enu-mettede fettet fra avokadoen øker også absorpsjonen av den fettløselige antioksidanten betakaroten som beskytter synet ditt. Avokado inneholder også lutein som også fungerer som en antioksidant i øynene og beskytter i tillegg mot UV-lys.

Med 6-7 gram fiber per halve avokado reduseres risikoen for forstoppelse og sørger for en god fordøyelse.

En slankende effekt?

Studier viser at mennesker som regelmessig spiser avokadoer, har en lavere vekt enn dem som ikke gjør det, og spiser generelt mer næringsrikt og har mindre risiko for å utvikle metabolsk syndrom - et forstadie til diabetes type 2.

Hjertevenlig

Avokado er vist å ha en god effekt på kolesterolverdier, og kan derfor beskytte mot hjerte- og kar sykdom. Den hjertevenlige fettsyren oleic-syre, er vist å redusere inflammasjon i kroppen og er også hovedkomponenten i olivenolje.

Du kan spise avokado med skje som den er, lage guacemole, kutte opp og ha i salaten, fylle den med f.eks ris og bønner, på brødskiva eller knekkebrødet, på pizzaen, i juice og smoothie. Dessuten er avokado helt supert som base i sjokolademousse! Uendelige muligheter altså ;-)

#avokado #frukt #fiber #hjertevenlig #juice #supermat

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page