top of page

Tarmbakteriene dine kan gjøre deg tykk!


Ethvert menneske har en helt unik samling av bakterier. Det finnes ti ganger så mange batkerier i tykktarmen som celler i hele kroppen vår. Alle disse kommuniserer med hjernen vår. Faktisk har tarmen til og med sin egen hjerne! Bakteriene i tarmen vår har en rekke viktige oppgaver som produksjon av vitaminer, signalstoffer, hormoner og spiller en veldig sentral rolle i immunforsvaret.

Det jeg vil skrive litt om her er imidlertidig hvordan hvilke type bakterier vi huser i tarmen vår, påvirker helsen vår - da særlig overvekt.

Tarmbakteriene våre har over 150 ganger flere gener enn et menneske. Denne samlingen gener kalles mikrobiom. Det finnes mange eksempler på hvilke gener som er aktive, i forhold til hvor vi kommer fra, og om vi er unge eller gamle, tynne eller lubne. Spedbarn har flere aktive gener som skal fordøye morsmelken, og mennesker i Tokyo har tarmbakteriegener som bryter ned sjøgress, mens en nordmann fra Tromsø vil ikke ha særlig mange av disse genene.

Denne delen av vitenskapen er ganske nylig; nemlig hvordan tarmbakteriene våre virker inn på helsen vår.

I 2011 oppdaget en gruppe forskere fra Heidelberg i Tyskland at mikrobiomet til menneskene kan deles inn i ulike typer, enterotypene. Tarmen vår har mer eller mindre av 3 ulike bakteriefamilier, alt etter hvem vi er, hva vi spiser osv.

Vi tilhører altså den bakteriefamilien som det utgjør størsedelen av i tarmen. Disse tre gruppene har navnene Bacteroides, Prevotella og Ruminococcus.

Bacteroides er den mest kjente gruppen og de er veldig flinke til å nyttiggjøre seg av karbohydrater fra maten. De har gener for å bryte ned nesten et hvert karbohydratkompleks og omdanner dette til energi. Mennesker som spiser mye kjøtt og fett har ofte mye av bacteroides. Denne bakterietypen mistenkes å få oss til å legge på oss mer enn andre bakteriefamilier.

Prevotellafamilien forekommer oftere hos vegetarianere og de som ikke spiser veldig mye kjøtt. I tillegg produserer prevotallabakterier mye tiamin, eller vitamin B1. Tiamin er svært viktig for nervecellene i hjernen. Mangel kan derfor gi muskelkramper og glemsomhet. Ved et ensidig kosthold kan en tiamin-mangel utvikle seg ganske raskt, bare i løpet av noen få uker. Mennesker der kostholdet består av mye hvit ris/polert ris er særlig utsatte. Også alkohol hemmer produksjonen av vitamin B1.

Ruminococcus er en gruppe forskerne enda ikke vet så mye om, annet enn at de liker å spise cellevegger fra planter og at de poduserer hem. Hem trengs når vi produserer blod.

Hvordan de ulike tarmbakteriefamiliene utnytter næringsstoffene fra maten vi spiser, kan si noe om hvorfor noen legger raskere på seg enn andre. Kanskje er du en sånn person som legger veldig raskt på deg, uansett om du ikke spiser mer enn hun tynne venninnen din? Da kan det komme av at tarmfloaren din tar opp mer av maten din. Bakteriene lager ulike fettsyrer av f.eks karbohydrater. Bakterier som liker grønnsaker best lager fettsyrer av dette som går til tarmen og leveren, mens andre bakterier lager fettsyrer som forsyner resten av kroppen. Slik kan en banan virke mindre fetende enn like mange kalorier fra en sjokoladeplate.

Overvektige mennesker har lite variasjon i sine tarmbakterier og har flest av bakteriene som liker å arbeide med karbohydrater. Dette er selvsagt ikke ene og alene årsaken til overvekt, men det er en viktig faktor. Sterk overvekt er også assosiert med en generell betennelsestilstand i blodet. Kroppen tolker dette som en nødsituasjon og vil aller helst sørge for å ha noen fettreserver for det den tror er "fattigere tider". Betennelsestilstanden påvirker også stoffskiftet ved at signalstoffer fra bakteriene binder seg til leveren eller fettvevet og krever at mer fett lagres her. En slik subklinisk infeksjon fører til fedme, i motsetning til andre infeksjoner som vil tære på kroppen. Tarmbakteriene produserer signalstoffer som går gjennom tarmveggen og påvirker insulinproduksjon, immunforsvaret og stoffskiftet. En ugunstig bakteriekultur fører derfor til en ubalanse i kroppen.

Dette er veldig ny og spennede forskning, som langt i fra er ferdigforsket, for å si det sånn. Det vi vet er at tarmbakteriene hos en overvektig person er lite mangfoldig og gjør mer skade enn det gjør godt.

Det som er positivt midt oppi alt dette er at en lite mangfoldig bakteriekultur kan endres og forbedre helsen. Studier har vist at et fiberrikt kosthold med mye grønnsaker og frukt bedrer bakteriekulturen og slik kan gjøre et utslag på vekten.

Referanse:

Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers, Nature, doi:10.1038/nature12506

#tarmbakterier #overvekt #kosthold

50 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page