Ned i vekt?


egg metter lenge og er svært næringsrikt!

I dag tar en usunn livsstil flest liv i Norge, hele 46% av alle dødsårsaker kan linkes til en generell usunn livsstil. Dette sier en rapport fra folkehelseinstituttet. Selv om en usunn livsstil ikke er synonymt med overvekt, er det ofte slik at de fleste med usunn livsstil er overvektige. En vektnedgang har flere fordeler for deg som sliter med vekta. Du vil få en enorm helsegevinst, redusere risiko for en rekke livsstilssykdommer, bedre humør, mer overskudd og en lettere og sterkere kropp - både på innsiden og utsiden! Mange livsstilssykdommer kan forbedres og forebygges som følge av en vektreduksjon og livsstilsendring. Høyt blodtrykk og høyt kolesterol forbedres drastisk med selv en liten vektreduksjon og omlegging av kostvaner. Ligger du i tillegg i faresonen for å få diabetes type 2, vil en vektreduksjon og/eller endring av livsstil kunne reversere dette.

1. Energiunderskudd

For å gå ned i vekt må du spise mindre enn du forbruker, det vil si du må være i energiunderskudd. Dette er det mange som gruer seg for. Må jeg sulte meg? Svaret er nei; det finnes utrolig mye bra mat du kan spise når du skal ned i vekt, mat som tar god plass i magen og som metter lengre. Det er her nøkkelen ligger, det å fylle tallerkenen sin med de rette matvarene. Jo mer plass sunne og næringsrike matvarer får, desto mindre plass blir for de mer usunne alternativene.

Et vekttap på ca 0.5 - 1 kg i uken er hva du kan forvente deg når du starter på din vektreduksjonsfase. Et vekttap over dette per uke er ikke å anbefale fordi kroppen må få tid på seg til å venne seg til vektreduksjonen. Raser du ned i vekt er sjansen stor for at du går opp igjen ganske raskt. Du kan faktisk risikere å ende opp med en vekt høyere enn før du startet å slanke deg. Såkalt jo-jo-slanking.

2. Forhindre muskeltap

Inkluder 1-2 styrkeøkter i uka når du går ned i vekt. Dette er spesielt viktig med tanke på at du vil unngå å miste for mye muskler når du ligger i et energiunderskudd. Du ønsker å miste fettet, men ikke musklene, som faktisk bidrar til en høyere hvileforbrenning.

3. Adaptasjon

Dette begrepet er verdt å merke seg da mange kommer til et punkt der vekten bare stopper opp, selv om de er flinke til å trene og spise smart. Kroppen vår er fantastisk konstruert og vil spare den energien den kan. Når vi har trent det samme en stund, blir kroppen etter hvert tilvent akkurat denne aktiviteten og jobber med samme intensitet, men bruker færre kalorier enn den først gjorde. Derfor er det lurt å veksle mellom ulike typer kondisjons- og styrketrening.

4. Hverdagsaktivitet

Selv om du trener 1 time hver dag, er dette kun 4% av en hel dag, og kan ødelegges med for mye sittestilling resten av dagen. Unngå å bli sittende for mye i sofaen eller foran dataen. Gå en tur, lek med barna, gjør husarbeid, sett i gang med litt tv-trim eller bli med på mine ukentlige utfordringer på facebook! Hver uke gir jeg dere en ny utfordring - som regel en styrkeøvelse og en kostholdsutfordring. Denne uken er det omvendte burpees og 5 om dagen. Ufordringene oppfordrer til nettopp dette, nemlig økt hverdagsaktivitet.

Dette og langt mer lærer du i min Spis Smart kostholdspakke. Fordi hva er egentlig det lureste å fylle opp magen med? Hva burde du spise tidlig på dagen, og hva burde være ditt siste måltid før du legger deg?

I hele mars har jeg tilbud på Spis smart-pakken. Kontakt meg for spørsmål!

Referanse:

Wing et al. Long-term weight loss maintenance. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):222S-225S.

#spissmart

17 views0 comments

Recent Posts

See All