Planterikets omega-3 kilde: Chiafrø!


Se så fin og fargerik da!

Ordet "chia" betyr styrke og er et eldgammelt frø opprinnelig fra Mexico. Dette lille frøet ble hyppig brukt av Atzekerne og Maya-indianerne. De spiste chiafrø for å få utholdenhet og styrke. På et tidspunkt ble chiafrøene til og med brukt som valuta! Chiaplanten er medlem av myntefamilien og relativt ukjent her i Norge. I dag får vi tak i chiafrø på mange matbutikker og helsekosten.

For noen år siden ble chiafrø virkelig populært og markedsføres nå som supermat.

Chiafrø inneholder mye kostfiber, proteiner og omega-3-fettsyrer. Faktisk er chia planterikets beste kilde for omega-3. I tillegg finner vi mye kalsium og jern, og andre vitaminer, mineraler og antioksidanter. Chiafrøets evne til å trekke til seg væske, faktisk hele 12 ganger sin egen vekt, gjør at det gir god metthetsfølelse og er bra for fordøyelsen.

Du kan bruke chiafrø i smoothies, i bakst, i havregrøten, i yoghurt eller til og med som tykningsmiddel i supper. For å få bedre tilgang på de sunne fettsyrene kan du male frøene og ha dem i brøddeigen.

Jeg har her laget chiapudding av 4 ss chiafrø, og ca 3dl kokosmelk, 1 ss honning. Dette lot jeg sto i kjøleskapet natten over. Jeg toppet med dragefrukt, men blåbær, bringebær, eller jordbærsaus smaker også veeldig godt :-)

#chiafrø #chiapudding #omega3

11 views0 comments

Recent Posts

See All