En kalori er en kalori...eller?


Det er mange som spør meg om dette med kaloritelling. Trenger man å veie det man spiser og telle kalorier for å gå ned i vekt? Og er 100 kalorier alltid 100 kalorier? Og hvorfor sier vi at noen kalorier er tomme?

Mye forvirring rundt temaet kalorier

Det er klart at alle artikler og råd som fins om kalorier blir til slutt mer forvirrende enn nyttig. Vi gidder rett og slett ikke bruke energi (kalorier) på å lese flere motstridende utsagn når det gjelder dette temaet. Kalorier er jo bare et mål på hvor mye energi det fins i ulike matvarer. For eksempel vil hvert gram karbohydrater forbrenne 4 kalorier, mens hvert gram fett forbrenner 9 kalorier. Fett har en høyere energitetthet.

Men, tilbake til overskriften; er en kalori alltid en kalori?

En kunde spurte meg en gang om det ville være en forskjell dersom hun byttet et måltid på kostholdsplanen med et måltid på McDonald's. Hun tenkte at siden kalorimengden var den samme ville ikke dette ha noe å si på vekten.

Selv om den totale energimengden er den samme, er svaret; Nei, en kalori er ikke alltid en kalori, og her kommer noen eksempler på hvorfor:

1. Du spiser 150 gram valnøtter, men kroppen tar bare opp 120 gram. Fiberet i nøttene forsinker absorpsjonen og sender kaloriene videre til bakteriene i tykktarmen som "spiser" de opp. En kalori er ikke en kalori.

2. Du må innta energi for å få energi. Du må imidlertidig spise dobbelt så mye energi for å bryte ned proteiner i forhold til karbohydrater. Dette kalles den termiske effekten av mat. Dessuten reduserer proteiner sultfølelse og gir lengre mettheltsfølelse. En kalori er ikke en kalori.

3. Alt fett gir 9 kalorier per gram. Transfett øker risiko for hjerte -og kar sykdom, mens omega-3 fett er hjertevenlig og reduserer risiko for hjertesykdom. En kalori er ikke en kalori.

4. Sukker er egentlig to substanser; glukose og fruktose. Glukose kan benyttes som energikilde av alle celler i kroppen vår, og har en mild søtsmak. Fruktose derimot, er veldig søtt og det er dette vi får søtsug etter, og fruktose går ved overskudd over til fettlagring. En kalori er ikke en kalori.

Ulike kalorier setter i gang ulike reaksjoner i kroppen, i alt fra nervesystemet, til fordøyelse, til produksjon av hormoner. Velger du å erstatte et måltid med McDonald's vil denne maten sende andre signaler til kroppen enn et måltid med laks og grønnsaker ville gjort, uansett totalt kaloriinnhold.

150 kalorier ekstra per dag øker risiko for for eksempel sukkersyke med 0,1%, mens 150 kalorier ekstra fra coca cola per dag øker risikoen for sukkersyke med 1,1%. Dette er 11 ganger mer.

Det jeg vil får frem her er at det er mye viktigere å tenke på HVA vi spiser, før vi ser på hvor mye vi spiser. Kvalitet fremfor kvantitet, matvarer uten meterlange ingredienslister, mat som metter og som gjør deg sterk og frisk er mye sunnere enn å telle hver eneste kalori. I stede for å telle kalorier, tell heller næringsstoffer. Det er næringsstoffene som bygger muskler, forebygger sykdom og gjør oss sterke. Fordi det er ikke slik at en kalori alltid er en kalori.

God helg til dere!

;-)

#calories #health #fitness #food #lifestyle #training #hormones #salad #fat #running #kalorier #mat #godtformagen #fordøyelse #digestion

3 views0 comments

Recent Posts

See All