Hvorfor starter et sterkt immunforsvar på tallerkenen?


Visste du at tynntarmen din totalt dekker et areal på over 200 kvadratmeter?

Nesten 1 million nordmenn sliter i dag med fordøyelsesproblemer. Magesmerter, oppblåsthet, frostoppelse, løs mage, you name it. Dette er utrolig plagsomt og reduserer livskvaliteten betraktelig. Det har vært en økende forekomst av mageproblemer og dette har fått mye oppmerksomhet de siste årene, både i forhold til hva vi faktisk spiser, og fordøyelsens rolle i nettopp dette - magehelse.

Det sies at 80% av immunsystemet vårt sitter nettopp i tarmen.

Tenk på det, 80%! Tarmen er nemlig vår viktigste brikke i immunforsvaret. Dette glemmer vi ofte og vi tenker sjeldent på at det vi spiser på godt og vondt påvirker immunforsvaret. Vi trenger de riktige byggeklossene for at immunforsvaret skal kunne bygge seg sterkt og bekjempe ulike bakterier og virus vi blir utsatt for fra tid til annen.

I tarmen tas næringsstoffene opp til blodbanen, og skiller ut det som ikke er bra for oss. Det lages også en hel rekke hormoner i tarmen, blodtypen vår bestemmes her, og tarmen kommuniserer også mye mer enn vi tror, med hjernen.

Et velfungerende fordøyelsessystem er derfor et must for å holde seg sykdomsfri.

I dag spiser vi en god del mer behandlet mat enn for 50 år siden. Flere tilsetningsstoffer, konserveringsmidler og fargestoffer. Kjøpbrødet inneholder mer gluten og matvarer lages i dag slik at de skal ha lang holdbarhet i butikkhyllene. Dermed blir ingredienslisten lengre og lengre. Spør mannen i gaten om han/hun vet hva alle disse merkelige stoffene er, og jeg vedder at mindre enn 1% virkelig vet hva de spiser.

Irritert fordøyelsessystem

En ensidig kost vil føre til en ensidig tarmflora som igjen påvirker immunforsvaret ditt negativt. Slimhinnen i tarmen blir betent og fungerer ikke som den skal. Stoffer blir ikke absorbert skikkelig og kan gå over i blodet og skape trøbbel og palger for oss.

Vi må styrke de gode bakteriene for å gjøre tarmen velfungerende. Du har kanskje hørt om probiotika, som finnes i syrnede melkeprodukter som biola, kulturmelk og yoghurt. Dette liker bakteriefloaren og styrker immuncellene. I tillegg er det viktig at vi får i oss mat som inneholder prebiotika. Dette kan sees på som maten til de gode bakteriene i tykktarmen og sørger for at bakterie-balansen her holdes ved like. Prebiotika finnes i fiberrik mat som bananer, asparges, havre, rug, bygg, løk, hvitløk, jordskokk. Morsmelk inneholder også prebiotika og fordelaktig for å beskytte babyen mot mageinfeksjoner

Spis mer:

rå mat

rene råvarer

hjemmelaget mat

Spis mindre:

ferdigprodukter

hvitt mel, pasta, ris

sukker

Tenk på at det du spiser har ringvirkninger for både kropp og sinn! :-)


20 views0 comments

Recent Posts

See All