Smartere Vektnedgang


Dietter og detox, bikinikroppen, sommerkroppen, osv. Slankehysteriet som hvert år presenteres i utallige media-oppslag tar nok aldri slutt. Lettvinte løsninger er veldig fristende for de fleste, da de framstilles som om det ikke krever noe særlig innsats fra en selv. Desverre er nok sannheten i de fleste tilfeller at lettvint = kortvarig. Akkurat slik som den norske sommeren. Når gradestokken kryper nedover, kryper også vi ned i godstolen, og blir der til hestehoven titter frem igjen.

For en langvarig løsning, og for "helårskroppen", det vil si, en sunn og aktiv, sykdomsfri kropp, ligger det nøye planlegging, viljestyrke, motivasjon - og ikke minst, livsstilsvalg.

Gåtur langs Qurum, Oman

Vektnedgang er ikke det samme som å sulte seg!

Strategien for å lykkes på lang sikt med vektnedgangen er nemlig å bytte ut den lite næringsrike og energitette maten med lettere og mer næringsrike alternativer. Likevel skal du oppnå en metthetsfølelse, og trenger ikke gå sulten dagen lang.

Noen råd på veien:

1. Øk ditt inntak av frukt og grønnsaker - til alle måltider!: Bytt ut den ene brødskiva med en frukt, et par paprikaskiver, agurkskiver. Vær konsekvent og spis grønt til alle dagens måltider. Dersom du har frukt&grønt tilgjengelig på kjøkkenbenker er enda lettere. Grønnsaker øker metthetsfølelsen, inneholder masse fiber, og alt annet bra.

2. Bytt ut fete matvarer med lettere produkter: For eksempel kesam i stede for rømme: rømmedressingen kan byttes ut med kesam - du halverer kaloriinntaket, men kan likevel nyte omtrent samme smak.

3. Drikk mer vann: Som en tommelfingerregel sier vi 8 glass vann om dagen, minimum. Drikk vann til alle måltider, og ha med deg vann på flaske når du drar ut. Vi småspiser ofte når vi egentlig er tørste. Dersom du drikker brus - bytt ut med lettbrus.

4. Bytt til fullkornsprodukter: Hvetemel, hvit ris erstattes av fullkornspasta, byggris, fullkornsris, qinoa. Flere næringsstoffer, fiber = lengre metthetsfølelse.

5. Krydre maten din!: Bruk ulike typer urter og krydder, gjerne fersk basilikum, persille o.l., hvis du har tilgang på det. Krydret mat kan gi raskere tilfredsstillelse og metthetsfølelse, det vil si, du unngår å overspise.

6. Spis en god frokost: Alt for mange spiser for lite til frokost/første måltid. Det første måltidet ditt setter gjerne standarden for resten av dagen. Inkluder proteiner, karbohydrater og fett for et balansert måltid og en kickstart på dagen - egg, skinke, frukt, havregryn, nøtter, avokado, det finnes mange herlige alternativer å velge blant.

7. Spiser du de sunnere alternativene blir det mindre plass til det mindre sunne: Her ligger det mye sannhet altså. Fyll opp magen med SUNNE, smakfulle matvarer og la dette stå for 90% at ditt ukentlige kosthold :-) Tillat deg en dag i uka, gjerne lørdag, som matskrotdag, som Berit Nordstrand sier.


4 views0 comments

Recent Posts

See All